Produkty poddane fermentacji mlekowej, takie jak kiszona kapusta, mają korzystny wpływ na przewód pokarmowy – potwierdzają badania opublikowane na łamach pisma „Applied and Environmental Microbiology”.
Jaja kurze dominują w diecie Polaków, ale coraz większą popularnością cieszą się także inne gatunki - jaja przepiórcze, kacze, gęsie, perlicze czy strusie. Różnią się one wartością odżywczą i smakiem - przypomniała dietetyczka dr Agnieszka Bielaszka w Atlasie Jaj Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Spożywanie posiłków tylko w ciągu dnia może chronić przed ryzykiem chorób serca związanych z pracą zmianową – informuje pismo „Nature Communications”.
To, jak się odżywiamy w średnim wieku, decyduje o naszym zdrowie w wieku 70 lat, niezależnie od aktywności fizycznej – wykazały 30-letnie badania opublikowane przez „Nature Medicine”. Amerykańscy badacze wyszczególnili osiem najbardziej korzystnych dla zdrowia diet.
Wiosną warto przyjrzeć się swojej diecie i zadbać o zdrowe nawyki – zachęciła dietetyk kliniczna Katarzyna Lisiecka. Według której to idealny czas na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych, wybór sezonowych produktów i więcej ruchu na świeżym powietrzu.
Bogate w związki bioaktywne produkty spożywcze, tzw. superfoods odgrywają ważną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym - przekonują naukowcy. Namawiają, by zamiast egzotycznej żywności wybierać lokalne produkty - np. owoce jagodowe, warzywa kapustne, orzechy, kasze i kiszonki.
O ile owady jako jedzenie są dalekie od akceptacji przez Polaków, to znacznie więcej osób skusiłoby się, by spróbować tzw. mięsa komórkowego - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, którzy sprawdzili akceptację społeczną obu rozwiązań.
Wyższe spożycie masła wiąże się z częstszymi zachorowaniami na poważne choroby, a nawet ze zwiększoną śmiertelnością, podczas gdy wyższe spożycie olejów roślinnych - z niższą śmiertelnością – informuje pismo „JAMA Internal Medicine”.
Codzienne jedzenie świeżego mango może zmniejszać insulinooporność u dorosłych osób z nadwagą lub otyłością i potencjalnie obniżać ryzyko cukrzycy - informuje pismo „Nutrients”.