Słodzik sukraloza może utrudniać leczenie raka

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Sukraloza, popularny słodzik stosowany m.in. w napojach i deserach typu light, może osłabiać działanie immunoterapii przeciwnowotworowej - wynika z badania naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu i Centrum Onkologii UPMC Hillman.

Artykuł opisujący te wyniki ukazał się w czasopiśmie „Cancer Discovery” (https://doi.org/10.1158/2159-8290.CD-25-0247).

Badacze analizowali wpływ diety zawierającej sukralozę na skuteczność immunoterapii u pacjentów z czerniakiem oraz niedrobnokomórkowym rakiem płuca. Osoby, które spożywały duże ilości tego słodzika, gorzej reagowały na leczenie i miały niższe wskaźniki przeżywalności w porównaniu do pacjentów, którzy unikali sukralozy.

Pierwszym etapem badania były eksperymenty na myszach. Naukowcy wykazali, że sukraloza wpływa na skład ich mikrobiomu jelitowego, zwiększając liczbę bakterii rozkładających argininę - aminokwas kluczowy dla prawidłowego działania limfocytów T. Limfocyty te odgrywają istotną rolę w immunoterapii nowotworowej, pomagając układowi odpornościowemu zwalczać komórki rakowe.

- Gdy poziom argininy spadał z powodu zmian w mikrobiomie wywołanych przez sukralozę, komórki T nie działały prawidłowo. W rezultacie immunoterapia była mniej skuteczna, myszy te miały większe guzy i krócej żyły – wyjaśniła prof. Abby Overacre, główna autorka badania.

Jednak gdy do diety zwierząt włączono suplementy z argininą lub cytruliną (substancją przekształcaną w organizmie w argininę), skuteczność leczenia była przywracana.

- Oczywiście możemy zalecić pacjentom onkologicznym, aby przestali pić napoje dietetyczne, ale oni na co dzień i tak mają już dość trudności, więc radykalna zmiana diety może być dla nich zbyt dużym wyzwaniem. Dlatego tak cenne byłoby, gdy okazało się, że suplementacja argininą może być prostym sposobem na zniwelowanie negatywnego wpływu sukralozy na ich terapię - zaznaczyła prof. Overacre. W kolejnym etapie badania naukowcy chcieli sprawdzić, czy wyniki te mają przełożenie na ludzi. Przeanalizowali dane 132 osób z zaawansowanym czerniakiem lub niedrobnokomórkowym rakiem płuca, leczonych immunoterapią (samą lub w połączeniu z chemioterapią). Pacjenci wypełniali szczegółowe ankiety dotyczące nawyków żywieniowych, w tym spożywania sztucznych słodzików.

- Odkryliśmy, że sukraloza także u ludzi ograniczała skuteczność immunoterapii, niezależnie od rodzaju nowotworu, stadium choroby czy zastosowanego leczenia - powiedział prof. Diwakar Davar, współautor badania. - To pokazuje, że istnieje duża potrzeba opracowania specjalnych suplementów dla pacjentów, którzy regularnie spożywają ten słodzik.

Teraz naukowcy planują rozpocząć badania kliniczne, które pozwolą sprawdzić, czy suplementacja cytruliną może pozytywnie wpłynąć na mikrobiom jelitowy i odpowiedź immunologiczną u osób stosujących immunoterapię. Chcą także zbadać, czy inne sztuczne słodziki – takie jak aspartam, sacharyna, ksylitol czy stewia – wywierają podobny wpływ na organizm.

Katarzyna Czechowicz (PAP)

kap/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Lek na padaczkę odwrócił objawy autyzmu u myszy

  • Fot. Adobe Stock

    Tranzyty planet pozasłonecznych pomocne w badaniach plam na gwiazdach

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera