Fot. Adobe Stock

Mikroplastik – pełny wymiar związanych z nim zagrożeń dopiero zaczynamy poznawać

Mikroplastik to niewielkie cząstki, które bardzo długo pozostają w środowisku. Są też wykrywane w żywych organizmach, a ich źródłem są nawet torebki do herbaty albo guma do żucia. Z wielu badań wynika, że są to cząstki szkodliwe, choć do pełnego poznania ich wpływu na zdrowie wciąż daleko.

  • Adobe Stock
    Świat

    W kocich łożyskach wykryto mikroplastik

    Naukowcy wykryli mikroplastik w płodach i łożyskach kotów. Jak podkreślają, także ludzie są coraz bardziej narażeni na działanie tych substancji.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badanie potwierdza korelacje między stężeniem mikroplastiku a ryzykiem pewnych chorób

    W miejscach o wyższym stężeniu mikroplastiku notuje się wyższe wskaźniki nadciśnienia, cukrzycy i udarów - ustalili naukowcy. Zależności przyczynowo-skutkowych jeszcze jednak nie udowodniono.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Guma do żucia uwalnia mikroplastik

    Guma do żucia może uwalniać do jamy ustnej tysiące cząstek potencjalnie szkodliwego mikroplastiku. Większość cząstek przechodzi do śliny w pierwszych minutach żucia, więc lepiej jedną gumę żuć dłużej, niż często je zmieniać.

  • Karaś pospolity (Carassius carassius). Fot. Adobe Stock
    Życie

    Ryby i duże bezkręgowce wodne przyczyniają się do degradacji mikroplastiku

    Żerowanie ryb oraz dużych bezkręgowców wodnych, takich jak raki, prowadzi do rozdrobnienia cząstek mikroplastiku i przyspiesza ich degradację - ustalili naukowcy z UW, SGGW, AGH, Uniwersytetu Rzeszowskiego i uczelni indyjskiej.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Eksperci: są sposoby na ograniczenia kumulacji mikroplastiku w naszym ciele

    Istnieją sposoby na to, by choć w pewnym stopniu ograniczyć kumulowanie się mikroplaktiku w mózgu. Warto je wdrożyć, ponieważ ilość tych cząsteczek w mózgu każdej żyjącej obecnie osoby odpowiada objętości plastikowej łyżeczki - wskazali eksperci na łamach "Brain Medicine”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Peptydy do usuwania mikroplastiku

    Udało się zidentyfikować peptydy, które mogą pomóc w usuwaniu mikroplastiku ze środowiska - informuje pismo „Science Advances”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badania: w mózgach zmarłych odkryto nanoplastik w ilości odpowiadającej jednej plastikowej łyżeczce

    Zwiększa się ilość nanoplastiku gromadząca się w naszych mózgach - wynika z najnowszych badań. Podczas sekcji zwłok stwierdzono, że jest go tyle, ile zawiera jedna plastikowa łyżeczka. Nie wiadomo jednak, jakie są tego skutki zdrowotne.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Wieczne chemikalia, mikroplastik, leki - mikrozanieczyszczenia rosnącym problemem oczyszczalni ścieków

    Do kanalizacji trafia coraz więcej nowych substancji chemicznych - z leków, kosmetyków, tworzyw sztucznych. Zdaniem dr hab. Moniki Żubrowskiej-Sudoł z PW ich separacja i bezpieczne pozbycie się z oczyszczalni ścieków stanowi nie lada problem.

  • Adobe Stock
    Świat

    Torebki od herbaty wydzielają mikroplastik

    Typowe torebki z herbatą, w czasie parzenia wydzielają nawet miliardy cząstek mikroplastiku – pokazało szczegółowe badanie. Komórki w jelitach je pochłaniają, wpuszczając nawet do komórkowego jądra.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • MNiSW: rzecznik dyscyplinarny zajmie się zarzutami stawianymi rektorowi siedleckiej uczelni

  • Fot. Adobe Stock

    Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Rozbłyski magnetarów wytwarzają złoto

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera