Fot. Adobe Stock

Genetycznie zmieniony ryż lepiej sobie radzi przy zmianach klimatu

Biotechnolodzy zmodyfikowali genetycznie ryż w taki sposób, że jego liście mają mniej tzw. aparatów szparkowych, przez które wyparowuje woda. Dzięki temu lepiej radzi sobie przy bardziej zasolonej wodzie napływającej z mórz.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Chińscy astronauci wyhodowali ryż na orbicie

    Nasiona ryżu przywiezione przed miesiącem na chińską stację kosmiczną Tiangong wykiełkowały i powstałe rośliny mają już 30 cm - poinformowała Chińska Akademia Nauk. Ostateczny cel badaczy to uzyskanie kolejnego pokolenia nasion.

  • Świat

    Gorące noce zaburzają wzrost ryżu

    Wysokie temperatury panujące w nocy zaburzają rytm dobowy ryżu, szkodząc tym samym jego uprawom – piszą naukowcy na łamach tygodnika „PNAS”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wskutek wzrostu CO2 w atmosferze - ryż coraz mniej odżywczy

    Rosnące ilości dwutlenku węgla w atmosferze obniżą odżywczą wartość ryżu, co może mieć olbrzymie konsekwencje dla zdrowia mieszkańców uboższych krajów o dużej konsumpcji ryżu – twierdzą naukowcy na łamach ”Science Advances”.

  • Fot. Fotolia

    Ryż terminator

    Odmianę ryżu, który jednocześnie toleruje suszę, zasolenie gleb i brak nawozu, opracowali naukowcy z amerykańskiej firmy biotechnologicznej. Tak dużą odporność na złe warunki roślina uzyskała dzięki genetycznej modyfikacji - informuje "New Scientist".

  • Inwestycje w badania nad uprawą ryżu przyniosły 70 mln dol. dochodów

    12 milionów dolarów wydane na badania dotyczące ryżu pozwoliło w ciągu 16 lat zwiększyć wpływy farmerów i gospodarek czterech azjatyckich krajów o 70 milionów dolarów – informuje serwis ”EurekAlert”.

  • Odżywcza bomba zamiast „pustego”, preparowanego ryżu

    Naukowcy ulepszyli proces preparowania ziaren, który pozwala uzyskać o wiele bardziej odżywczą formę “dmuchanego” ryżu – trzy razy bogatszą w białka, i zawierającą mnóstwo innych, dobrych dla zdrowia związków. Taki ryż nadaje się jako składnik płatków śniadaniowych, zdrowych przekąsek i batoników.

  • Fot. Fotolia

    Badanie: uprawa ryżu przyspiesza globalne ocieplenie

    Zwiększająca się ilość dwutlenku węgla w atmosferze i rosnące temperatury powodują, że uprawa ryżu przyczynia się do emitowania większej ilości metanu na kilogram ryżu - wynika z badania opisanego w internetowym wydaniu "Nature Climate Change".

  • Fot. Fotolia

    Badanie: uprawa ryżu przyspiesza globalne ocieplenie

    Zwiększająca się ilość dwutlenku węgla w atmosferze i rosnące temperatury powodują, że uprawa ryżu przyczynia się do emitowania większej ilości metanu na kilogram ryżu - wynika z badania opisanego w internetowym wydaniu "Nature Climate Change".

  • Fot. Fotolia

    Ryż z nowym genem daje większe plony

    Gen, który poprawia plony ryżu, poprzez zwiększenie wzrostu korzenia i poprawę wchłaniania składników odżywczych w glebach niskiej jakości, został zidentyfikowany w ryżu z gatunku Kasalath i pomyślnie wprowadzony do innych odmian, donoszą naukowcy z Indii.

Najpopularniejsze

  • Zbadano, dlaczego niektóre planety spadają na gwiazdy

  • Poniedziałkowe wybory rektora WUM nie odbyły się

  • Komisja Wyborcza WUM: wybory rektora odbędą się 6 maja; obecny rektor zaniepokojony decyzją

  • Naukowcy sprawdzają, czy tramwaje mogą wspomóc miejską przyrodę

  • Minister nauki: przy malejącej liczbie studentów trzeba rozważać łączenie uczelni

  • 06.05.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/Pierwszy załogowy lot statku Starliner odwołany

Fot: Maciej Majdecki, luminescent_chemist

Molekularni krawcy uszyli nanośnieżynki dla wydajniejszych ogniw słonecznych

Kiedy ustawi się cząsteczki pewnego związku - tetracenu - w kształt nanośnieżynki, z maksymalną wydajnością zachodzi tam tzw. rozszczepienie singletowe - proces, który umożliwia pozyskanie z jednego fotonu aż dwóch elektronów - pokazują polscy i tajwańscy naukowcy. I liczą na to, że ich badania pomogą poprawić wydajność paneli słonecznych.