Niektóre produkty spożywcze, np. warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i zdrowe tłuszcze, mogą spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych. Z kolei dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso oraz słodzone napoje przyspiesza ich pojawienie się.
Liczba osób w wieku 100 lat i więcej w Japonii osiągnęła rekordowy poziom 99 763 – podało w piątek Ministerstwo Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej. W poniedziałek w Japonii obchodzony będzie Dzień Szacunku dla Osób Starszych.
Wpływ leków na mikrobiom jelitowy może być widoczny całe lata po ich zażywaniu – informuje pismo „mSystems”.
Nowe badania wskazują na związki przyczynowe pomiędzy mikrobiomem jelitowym a setkami cech związanych z wiekiem – informuje pismo „Aging-US”.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, obecne głównie w rybach i olejach rybnych, może chronić dzieci przed rozwojem krótkowzroczności. Z kolei wysoka zawartość tłuszczów nasyconych, charakterystycznych m.in. dla masła, oleju palmowego czy czerwonego mięsa, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem tej wady wzroku.
Cząsteczki organiczne obecne w wodnych pióropuszach wyrzucanych z powierzchni księżyca Saturna - Enceladusa mogą powstawać pod działaniem promieniowania Saturna, a nie w głębi oceanu tego księżyca. Odkrycie ma podstawowe znaczenie dla potencjału istnienia na tym obiekcie życia.
Niewidoczna tkanka tłuszczowa otaczająca narządy wewnętrzne, czyli tzw. tłuszcz trzewny, może znacząco przyspieszać proces starzenia serca - ustalili brytyjscy badacze. Takiego tłuszczu nie widać z zewnątrz, dlatego zdarza się, że nawet u osób z prawidłową masą ciała występuje w dużych ilościach.
W niedzielę mija 10 lat od obserwacyjnego potwierdzenia istnienia fal grawitacyjnych, co uznano za jedno z najgłośniejszych odkryć w fizyce i badaniach kosmosu w XXI wieku. Badania te uhonorowano także Nagrodą Nobla.
Skład kwasów tłuszczowych w osoczu krwi pozwala przewidywać gęstość kości od dzieciństwa do okresu dojrzewania – informuje „Journal of Bone and Mineral Research”.
Zanieczyszczenie powietrza pyłami PM 2,5 może przyspieszać patologiczne zmiany w mózgu typowe dla choroby Alzheimera oraz pogarszać funkcje poznawcze, w tym pamięć – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Neurology”.