Nie tylko same owoce truskawek są źródłem zdrowotnych składników odżywczych; ich szypułki także zawierają cenne związki bioaktywne - wykazały badania przeprowadzone przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Udało się zsekwencjonować genom truskawki - informuje pismo „Nature Genetics”.
Truskawki, maliny i czarna porzeczka trafiły pod lupę europejskich naukowców. Badają oni procesy fizjologiczne decydujące o wielkości i jakości tych popularnych owoców. Wszystko po to, aby w Europie można było je hodować nawet w trudnych warunkach klimatycznych.
Grzyby odporne na pasteryzację mogą zatruwać przetwory z truskawek i innych owoców. Dlatego skażone partie owoców trzeba szybko wykrywać i eliminować – mówiła dr Magdalena Frąc podczas warsztatów zorganizowanych w Łodzi przez Polskie Towarzystwo Mykologiczne.
Ekstrakt z truskawek chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także przedłuża ich żywotność i redukuje zniszczenia powstałe w DNA - informuje zespół badaczy z Hiszpanii i Włoch.
Truskawki nie tylko są ulubionym przysmakiem kibiców Wimbledonu, ale i korzystnie wpływają na nasz metabolizm - informuje strona internetowa University of Warwick (W. Brytania).