Genom truskawki zsekwencjonowany

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Udało się zsekwencjonować genom truskawki - informuje pismo „Nature Genetics”.

Konsumenci pragną, aby truskawki były czerwone, słodkie, dojrzałe i soczyste. Dostawcy chcą owoców odpornych na zgniecenie i łatwych w transporcie. Plantatorzy – wysokich plonów i odporności na choroby. Aby jednak móc modyfikować roślinę w pożądanym kierunku, trzeba poznać jej genom.

Dokonał tego międzynarodowy zespół pod kierownictwem naukowców z University of California w Davis oraz Michigan State University. Zsekwencjonowanie i analiza liczącego około 100 tysięcy genów genomu truskawki uprawnej powinno pozwolić na wzmacnianie pożądanych cech – w tym odporności na choroby i aromatu.

Badania pozwoliły również poznać ewolucyjną historię truskawki uprawnej, która pochodzi od czterech różnych gatunków dzikiej truskawki( Fragaria vesca, Fragaria iinumae, Fragaria viridis i Fragaria nipponica). Dominujące znaczenie okazał się mieć jeden z gatunków, którego geny decydowały o odporności na choroby, smaku, kolorze i aromacie.

Badania nie były łatwe. Podczas gdy ludzie to gatunek diploidalny (każda komórka zawiera dwa komplety chromosomów, po jednym od każdego z rodziców), truskawka uprawna (Fragaria ananassa) jest oktaploidalna, czyli ma aż 8 kompletów chromosomów. Prawdopodobnie pojawiła się około miliona lat temu w Ameryce Północnej.

Największym na świecie producentem truskawek są Stany Zjednoczone (około 1100 tys. ton), przy czym niemal 90 proc. rośnie w chłodnym, nadmorskim klimacie Kalifornii. Polska jest znaczącym (około 200 tys. ton) producentem truskawek, cenionych zwłaszcza za ich smak. Uprawa tych owoców na naszej szerokości geograficznej zapewnia roślinom specyficzne warunki termiczne, świetlne i wilgotnościowe, co – obok cech genetycznych nadaje polskim truskawkom niepowtarzalny smak i aromat, różniący się na korzyść na przykład od dostępnych wczesna wiosną truskawek marokańskich czy hiszpańskich.

Co więcej, poszczególne rejony upraw truskawki w Polsce dzięki odmiennemu mikroklimatowi różnią się specyficznym posmakiem (jak na przykład ceniona truskawka kaszubska, czerwińska czy bielińska). Jednak wiele zależy od sposobu uprawy i pogody – truskawki, które wyrosły w deszczowym sezonie lub były zbyt obficie podlewane mogą być wprawdzie duże, ale mniej smaczne. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera