Truskawki nie tylko są ulubionym przysmakiem kibiców Wimbledonu, ale i korzystnie wpływają na nasz metabolizm - informuje strona internetowa University of Warwick (W. Brytania).
Kierowany przez prof. Paula Thornalleya zespół odkrył, że wyciągi z truskawek aktywują białko o nazwie Nrf2, które zwiększa aktywność procesów ochronnych, w tym przeciwdziałających utlenianiu. Dzięki Nrf2 obniża się w organizmie poziom tłuszczów i cholesterolu, co zmniejsza zagrożenie chorobami serca.
Wcześniejsze prace wykazały, że jedzenie truskawek zapobiega podnoszeniu się poziomu cukru we krwi oraz podwyższonemu poziomowi LDL ( czyli "złego cholesterolu"). Jednak po raz pierwszy udało się wykazać, że truskawki aktywnie pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca.
Dalsze badania naukowców z Warwick będą dotyczyły najzdrowszych odmian truskawek, najlepszych sposobów na ich podawanie i przetwarzanie oraz optymalnej wielkości porcji. Profesor Thornalley zalecając dbającym o zdrowie truskawki, przestrzega jednocześnie przed dodawaniem zbyt dużych ilości bitej śmietany.(PAP)
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.