Ekstrakt z truskawek chroni komórki skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także przedłuża ich żywotność i redukuje zniszczenia powstałe w DNA - informuje zespół badaczy z Hiszpanii i Włoch.
Naukowcy przypuszczają, że za korzystnym wpływem truskawek na fibroblasty (komórki skóry właściwej) stoją antocyjany - substancje, które nadają owocom czerwony kolor.
\"Te składniki mają istotne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także są zdolne do modulowania procesów enzymatycznych\" - mówi Sara Tulipani z University of Barcelona (Hiszpania). Dodaje jednak, że związek między obecnością tych substancji, a właściwościami fotoochronnymi truskawek nie jest jeszcze znany.
Dotychczasowe wyniki badania zostały opisane na łamach \"Journal of Agricultural Food Chemistry\".
Badacze mają nadzieję, że już w niedalekiej przyszłości uda się wykorzystać profilaktyczne działanie truskawek do produkcji kosmetyków, chroniących przed promieniowaniem ultrafioletowym, a właściwie przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniowymi, do których może doprowadzić ekspozycja na promienie UV. (PAP)
ooo/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.