Fot. Adobe Stock

Ryzykowny smak słodkich przekąsek

Substancje, dzięki którym czekolada jest smaczna, w zbyt dużej ilości mogą być szkodliwe - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry".

  • Warszawa, 16.01.2020. Słodycze - batoniki, wafelki, czekolada z orzechami. PAP/Andrzej Lange , (al/awol)
    Świat

    Słodycze zmieniają nasze mózgi

    Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu zmienia nasz mózg, a konkretnie układ nagrody, w sposób, który powoduje, że w przyszłości mamy jeszcze większą skłonność do sięgania po tego typu pokarmy.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Wiadomo, dlaczego niektórym trudniej się oprzeć na widok smakołyków

    Istnieje związek między działaniem układu opioidowego w naszym mózgu a uczuciem głodu wyzwalanego przez bodźce zewnętrzne - dowiedli naukowcy z Turku PET Centre w Finlandii. To dlatego niektórzy z nas są bardziej podatki na widok apetycznego jedzenia, a w efekcie - na rozwój otyłości.

  • adobeStock
    Świat

    Nadmiar cukru i tłuszczu w diecie może powodować ból mięśni

    Spożywanie wysoko przetworzonej żywności o dużej zawartości cukru i tłuszczu przyczynia się do bólów mięśni – wykazały badania opublikowane w piśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Dieta wpływa na odczuwanie słodyczy

    Dieta bogata w cukier zmniejsza odczuwanie smaku słodkiego – wynika z przeprowadzonych na muszkach owocowych badań o których informuje pismo “Cell Reports”.

  • Świat

    Za słabość do słodyczy odpowiada wątroba

    Osoby posiadające określony wariant genu sterującego wydzielaniem hormonu FGF21 w wątrobie mają większą skłonność do sięgania po słodkie przekąski – czytamy na łamach „Cell Metabolism”.

Najpopularniejsze

  • Fot. Wikipedia/ domena publiczna

    O czym pisali do siebie Maria Skłodowska-Curie i Albert Einstein? Wychodzi książka ze zbiorem ich listów

  • Naukowcy z PAN zabiegają o przygotowanie polsko-ukraińskiego podręcznika do historii

  • Naukowcy opracowali nową koncepcję projektowania półprzewodników organicznych

  • Najstarsze, największe, najważniejsze - znamy zwycięzców „Archeologicznych Sensacji 2024"

  • Wrocław/ Jony srebra wprowadzone do biomateriałów w stomatologii zmniejszają ryzyko infekcji

  • Fot. Adobe Stock

    Dokarmianie wiewiórek zmieniło budowę ich czaszek

  • USA/ Rakieta Starship rozpadła się podczas siódmego lotu testowego

  • Pamięć jak sito: fałszywe wspomnienia nie tak łatwo wszczepić

  • Indie/ Pierwszy test dokowania dwóch satelitów zakończony sukcesem

  • Białko MCJ kluczowe dla spalania tłuszczu

Fot. Adobe Stock

Astronom: najbliższe tygodnie to dobry czas na obserwacje jasnych planet

W najbliższych tygodniach, przy dobrej pogodzie, na nocnym niebie można obserwować: Marsa, Jowisza, Wenus i Saturna, zaś Urana i Neptuna - z pomocą np. lunety. Pod koniec lutego dołączy do nich Merkury. Dla amatorów obserwacji to dobry moment na spojrzenie w niebo - powiedział PAP astronom Jerzy Rafalski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera