Woda powodziowa niesie znaczny ładunek biogenów i zanieczyszczeń do Morza Bałtyckiego, przyspieszając zakwity sinic - przekazała prof. Katarzyna Chojnacka z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej. To jeden z wniosków badań wody, które przeprowadzili naukowcy z uczelni.
Kryzys wodny spowodowany zmianami klimatu może zagrozić połowie produkcji żywności do 2050 r. Światowe zasoby słodkiej wody przestały wystarczać - alarmuje Globalna Komisja ds. Gospodarki Wodnej (GCEW).
Wielkość kropli stosowanych przy spryskiwaniu wodą wpływa na wzrost roślin oraz ich odporność na szkodniki i patogeny - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.
Położony w pobliżu Kostrzyna nad Odrą Park Narodowy „Ujście Warty” to głównie mokradła, o których znaczeniu można było przekonać się podczas ostatniej powodzi. Tego typu obszary są nie tylko ostoją dzikiej przyrody, ale skutecznie chronią mieszkańców rzecznych dolin przed wielką wodą – podkreśliła przyrodniczka Olga Betańska.
Powodziami błyskawicznymi zagrożone są głównie tereny zurbanizowane, bo z odbiorem wody nie nadąża system kanalizacji deszczowej. Z kolei powodzią opadową w najbliższym czasie najbardziej zagrożona będzie Kotlina Kłodzka – powiedział PAP synoptyk, hydrolog IMGW Jan Szymankiewicz.
Alternatywna metoda określania globalnego ryzyka niedoboru wody zwraca uwagę na niedoceniany dotychczas problem pochodzenia opadów – informuje pismo „Nature water”.
Posługując się badaniami sejsmicznymi wnętrza Marsa, naukowcy znaleźli dowody na istnienie dużego podziemnego zbiornika płynnej wody. To miejsce, które może podtrzymywać życie.
Intensywne, krótkotrwałe opady przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska - twierdzi prof. Ewa Burszta-Adamiak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jej zdaniem szansą na odwrócenie tego trendu jest retencja. Naukowczyni wraz z zespołem opracowała katalog dobrych praktyk na ten temat.
Każdego lata część kąpielisk w Polsce jest zamykana z powodu zakwitów sinic. Naukowcy przewidują ich zakwity na podstawie analizy zdjęć satelitarnych. I przypominają, że produkowane przez sinice toksyny mogą być groźne dla zdrowia.