SI przewiduje działanie mikroplastiku na glebę

Adobe Stock
Adobe Stock

Naukowcy wykorzystali sztuczną inteligencję do oceny wpływu, jaki różne typy mikroplastiku wywierają na glebę. Kluczowe znaczenie ma rozmiar cząstek, ale liczy się też m.in. ich kształt i typ tworzywa.

Plastik – materiał, który od dekad ułatwia ludziom życie, staje się koszmarem dla planety. Zanieczyszcza oceany, wody śródlądowe, glebę. Co gorsza, z czasem rozpada się na mikroskopijne cząstki, które z czasem przenikają do organizmów żywych.

Zrozumienie działania mikroplastiku ma więc podstawowe znaczenie. Jest zarazem trudnym zadaniem, bo od uwagę trzeba wziąć rodzaj tworzywa, rozmiary i kształt powstających cząstek.

Autorzy pracy opublikowanej w magazynie "Environmental Pollution", korzystając z dostępnych danych, wytrenowali sztuczną inteligencję, aby przewidywała wpływ różnego rodzaju mikroplastiku na glebę.

System wskazał, że duże znaczenie mają rozmaite czynniki, w tym rodzaj plastiku, rozmiar i kształt cząstek oraz ich stężenie. Szczególnie ważny okazał się przy tym rozmiar cząstek.

"Nasze pionierskie badanie wprowadza kluczowe informacje, które pomogą w podejmowaniu odpowiednich, opartych na nauce decyzji odnośnie zarządzania odpadami, zgodnie z ideą globalnej zrównoważonej gospodarki i zasadami ESG. Wyniki wskazują na potrzebę prowadzenia nowoczesnych badań, które będą nadawały kierunek wysiłkom przedsiębiorstw nad zmniejszeniem zanieczyszczeń, w tym - w dużej dużej mierze - plastikiem. Wprowadzenie technik uczenia maszynowego do tego problemu pokazuje potencjał zaawansowanych technologii w promowaniu zrównoważonego podejścia i bardziej nastawionej na ekologię przyszłości" – mówi prof. Yong Sik Ok, prezes International ESG (Environmental, Social and Governance) Association, dyrektor Sustainable Waste Management Program przy Association of Pacific Rim Universities. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera