Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
25.03.2023 aktualizacja 25.03.2023

Niedobory owoców i warzyw związane z wysokim ciśnieniem tętniczym

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Niskie spożycie owoców i warzyw jest uważane za ważny modyfikowalny czynnik ryzyka związany z podwyższonym ciśnieniem krwi. Brytyjscy naukowcy sprawdzili, w jaki sposób podaż owoców i warzyw w różnych krajach wpłynęła na trendy dotyczące ciśnienia krwi – informuje pismo „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.

Dr James Bentham, starszy wykładowca statystyki na University of Kent oraz jego współpracowniczka, dr Linda Oude Griep z University of Cambridge przeanalizowali trendy podaży owoców i warzyw w latach 1975-2015 i sprawdzili, czy spełniają one zalecenia WHO dotyczące spożycia 400 g owoców i warzyw dziennie.

Analizie poddano dane dotyczące skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz spożycia owoców i warzyw w 159 krajach. Jak się okazało, zwiększona dostępność tych produktów miała związek z ograniczeniem problemu podwyższonego ciśnienia krwi w danym kraju.

Jak ujawniło badanie (http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2022-000455), niemal w połowie objętych nim krajów nie ma dostępu do wystarczającej ilości owoców i warzyw. Dotyczy to w szczególności krajów o niskich dochodach. „Kraje o niższych dochodach, które mają ograniczoną dostępność owoców i warzyw, są zatem bardziej narażone na podwyższone ciśnienie tętnicze” – powiedział dr Bentham.

„W Wielkiej Brytanii mamy obecnie do czynienia z racjonowaniem owoców i warzyw. Ich ograniczona podaż z powodu logistyki zdarza się w naszym kraju od czasu do czasu, ale jest stałym problemem w wielu częściach świata. Nasze wyniki wskazują na pilną potrzebę krajowych i międzynarodowych działań w celu zwiększenia produkcji owoców i warzyw dla zapewnienia zrównoważonych dostaw, zwłaszcza w krajach o niskich dochodach. W połączeniu z programami zdrowia publicznego ukierunkowanymi na spożycie owoców i warzyw na zalecanym poziomie jest to niezbędne do zmniejszenia obciążenia chorobami niezakaźnymi na poziomie krajowym i globalnym” - dodał.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024