Niedobory owoców i warzyw związane z wysokim ciśnieniem tętniczym

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Niskie spożycie owoców i warzyw jest uważane za ważny modyfikowalny czynnik ryzyka związany z podwyższonym ciśnieniem krwi. Brytyjscy naukowcy sprawdzili, w jaki sposób podaż owoców i warzyw w różnych krajach wpłynęła na trendy dotyczące ciśnienia krwi – informuje pismo „BMJ Nutrition, Prevention & Health”.

Dr James Bentham, starszy wykładowca statystyki na University of Kent oraz jego współpracowniczka, dr Linda Oude Griep z University of Cambridge przeanalizowali trendy podaży owoców i warzyw w latach 1975-2015 i sprawdzili, czy spełniają one zalecenia WHO dotyczące spożycia 400 g owoców i warzyw dziennie.

Analizie poddano dane dotyczące skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz spożycia owoców i warzyw w 159 krajach. Jak się okazało, zwiększona dostępność tych produktów miała związek z ograniczeniem problemu podwyższonego ciśnienia krwi w danym kraju.

Jak ujawniło badanie (http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2022-000455), niemal w połowie objętych nim krajów nie ma dostępu do wystarczającej ilości owoców i warzyw. Dotyczy to w szczególności krajów o niskich dochodach. „Kraje o niższych dochodach, które mają ograniczoną dostępność owoców i warzyw, są zatem bardziej narażone na podwyższone ciśnienie tętnicze” – powiedział dr Bentham.

„W Wielkiej Brytanii mamy obecnie do czynienia z racjonowaniem owoców i warzyw. Ich ograniczona podaż z powodu logistyki zdarza się w naszym kraju od czasu do czasu, ale jest stałym problemem w wielu częściach świata. Nasze wyniki wskazują na pilną potrzebę krajowych i międzynarodowych działań w celu zwiększenia produkcji owoców i warzyw dla zapewnienia zrównoważonych dostaw, zwłaszcza w krajach o niskich dochodach. W połączeniu z programami zdrowia publicznego ukierunkowanymi na spożycie owoców i warzyw na zalecanym poziomie jest to niezbędne do zmniejszenia obciążenia chorobami niezakaźnymi na poziomie krajowym i globalnym” - dodał.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera