Dostęp do zdrowej żywności zmniejsza ryzyko zgonu z powodu niewydolności serca

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Życie w społeczności, która umożliwia łatwy dostęp do niedrogiej i zdrowej żywności, wiąże się z niższymi wskaźnikami zgonów z powodu niewydolności serca – informuje pismo „Circulation: Heart Failure”.

Autorzy badania zauważyli, że w 2019 r. na poziomie hrabstwa w Stanach Zjednoczonych ubóstwo okazało się najsilniejszym czynnikiem społeczno-ekonomicznym, mającym wpływ na niewydolność serca i chorobę wieńcową. Odkryli również, że związek ten był silniejszy w przypadku niewydolności serca, niż w przypadku choroby wieńcowej.

Brak bezpieczeństwa żywnościowego badacze zdefiniowali jako brak łatwego codziennego dostępu do zdrowej żywności z powodu ubóstwa lub wyzwań społeczno-ekonomicznych, co może prowadzić do głodu lub spożywania żywności o niższej jakości, różnorodności i atrakcyjności.

"Śmiertelność z powodu niewydolności serca rośnie w populacjach żyjących w socjoekonomicznej deprywacji i, co ważne, uważamy, że odżywianie odgrywa rolę w umieralności z powodu niewydolności serca, a brak bezpieczeństwa żywnościowego może być szczególnie szkodliwy w tej populacji" – powiedział w komunikacie prasowym główny autor badania (https://newsroom.heart.org/news/lack-of-access-to-healthy-food-may-raise-risk-of-death-from-heart-failure?preview=6325), Keerthi T. Gondi, rezydent medycyny wewnętrznej University of Michigan Health System w Ann Arbor, Michigan. - "Wiemy, że istnieją ważne relacje między dostępem do żywności, przystępnością cenową żywności i zdrowiem serca. Trzeba to będzie rozwiązać, aby wprowadzić zmiany w obciążeniu chorobami sercowo-naczyniowymi w populacjach żyjących w socjoekonomicznej deprywacji".

Naukowcy badali śmiertelność z powodu niewydolności serca, ponieważ jest to spójny wskaźnik, zgłaszany we wszystkich hrabstwach USA. Zebrane dane pozwoliły badaczom na wszechstronną analizę wyników dotyczących niewydolności serca na poziomie populacji oraz sprawdzenie, czy istnieje związek między środowiskiem żywieniowym na poziomie hrabstwa USA a śmiertelnością z powodu niewydolności serca.

Wykorzystano dane za rok 2018 z National Vital Statistics System, bazy danych wszystkich urodzeń i zgonów w Stanach Zjednoczonych. Autorzy poszukiwali potencjalnych powiązań między wskaźnikami zgonów z powodu niewydolności serca w każdym hrabstwie - z wynikiem procentowym braku bezpieczeństwa żywnościowego w 2018 r. i wynikiem wskaźnika Food Environment Index.

Wskaźnik braku bezpieczeństwa żywnościowego (Food Insecurity Percentage) to odsetek populacji, który nie ma odpowiedniego i stałego dostępu do zdrowej żywności. Wskaźnik The Food Environment Index opiera się na złożonym rankingu wskaźników od 0 (najgorszy) do 10 (najlepszy) w obszarach takich jak przystępność cenowa wartościowej dietetycznie żywności, brak bezpieczeństwa żywnościowego, bliskość sklepu spożywczego, transport i czynniki społeczno-ekonomiczne.

Po ocenie 2956 hrabstw w USA, badanie wykazało, że średni odsetek braku bezpieczeństwa żywnościowego dla wszystkich hrabstw wynosił 13 proc., podczas gdy średni wynik Food Environment Index wyniósł 7,8. Stwierdzono, że w hrabstwach, w których odsetek braku bezpieczeństwa żywnościowego przekracza krajową medianę (13,7 proc.) odsetek zgonów z powodu niewydolności serca jest wyższy w porównaniu z hrabstwami, w których odsetek braku bezpieczeństwa żywnościowego jest poniżej mediany.

Po skorygowaniu przez badaczy kilku czynników społeczno-ekonomicznych i zdrowotnych, w tym wskaźnika ubóstwa, nierówności dochodów, obszarów wiejskich i miejskich, cukrzycy typu 2, otyłości i palenia, okazało się, że spadek wskaźnika braku bezpieczeństwa żywnościowego o 1 proc. w hrabstwie był związany z niższą 1,3 proc. śmiertelność z powodu niewydolności serca. Natomiast wzrost wskaźnika Food Environment Index o 1 jednostkę według hrabstwa był związany ze zmniejszeniem śmiertelności z powodu niewydolności serca 3,6 proc.

Spadek Food Environment Index i wzrost wskaźnika braku bezpieczeństwa żywnościowego na poziomie hrabstwa wykazały silniejszy związek ze śmiertelnością z powodu niewydolności serca niż ze śmiertelnością w przypadku innych podtypów chorób układu krążenia, a także ze śmiertelnością z wszystkich przyczyn.

Najsilniejszy związek między środowiskiem żywieniowym a śmiertelnością z powodu niewydolności serca stwierdzono w hrabstwach o największej nierówności dochodów i najwyższym wskaźniku ubóstwa.

"Wyniki tego badania są przykre, ale nie zaskakujące. Są zgodne z wcześniejszymi badaniami, które wykazały związek między chorobami sercowo-naczyniowymi a brakiem bezpieczeństwa żywnościowego" – powiedziała Anne Thorndike, MD, MPH, FAHA, dyrektor Cardiac Lifestyle Program w Massachusetts General Hospital w Bostonie.

Jednym z ograniczeń badania było to, że zebrano dane tylko w ciągu 1 roku przed rozpoczęciem pandemii COVID-19. Badacze stwierdzili, że potrzebne są dalsze badania w celu zbadania obserwowanych powiązań w dłuższym okresie.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera