Olsztyn/ Warsztaty dla uczniów o bezpieczeństwie żywności

Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe

Łamanie kodów na etykietach żywieniowych, doświadczenia w laboratoriach badań nad żywnością i sprawdzanie kontrowersji dotyczących np. glutenu - to część punktów programu warsztatów, które dla uczniów olsztyńskich szkół zorganizują naukowcy i producenci żywności.

"Europa mierzy się z kryzysem zaufania konsumentów do żywności. Tylko w samej Polsce niepewność co do spożywanego na co dzień jedzenia wyraziło aż 65 proc. badanych! Cierpi z tego powodu nie tylko cały sektor rolno-spożywczy, ale przede wszystkim zdrowie konsumentów, którzy często przez brak wiedzy rezygnują z pewnych grup produktów i tym samym pozbawiają swój organizm zbilansowanej diety" - ostrzegają w przesłanej PAP informacji prasowej naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Budowanie świadomych postaw konsumenckich i zaufania do żywności - to cel warsztatów dla uczniów zorganizowanych przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie oraz ekspertów z polskiego koncernu spożywczego MASPEX. Podczas warsztatów, które będą odbywać się przez kilka kolejnych weekendów marca, zgłoszeni przez swoje szkoły uczniowie olsztyńskich szkół będą łamać kody na etykietach żywnościowych, ucząc się rozróżniania tych "E-składników", które są dla nas szkodliwe, od tych, które są niezbędne dla zachowania odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa produktu dla naszego zdrowia.

Uczestnicy warsztatów będą też mieli okazję odwiedzić laboratoria olsztyńskiego Instytutu, w których zbadają swoją ulubioną żywność pod kątem mikrobioloigcznym, molekularnym i metabolomicznym. Używając najnowocześniejszej aparatury badawczej, przetestują ich skład chemiczny, potencjał alergenny i walory prozdrowotne, a w skomputeryzowanej pracowni laboratorium sensorycznego również ich własności fizyczne, czyli np. zapach. Poznają też fakty i mity, które krążą na temat produktów określanych mianem "superfoods" i zmierzą się z kontrowersjami wokół pewnych składników żywności, takich jak gluten. Ważną częścią warsztatów będą też zajęcia poświęcone najnowszej wersji piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia. Uczniowie poznają rekomendacje dotyczące ilości i częstotliwości spożywania określonych produktów, a swoją wiedzą sprawdzą w różnego rodzaju quizach i konkursach.

Wydarzenie jest częścią projektu #AnnualFoodAgenda (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EITFood. W ramach tego projektu przez cały rok w regionie Warmii i Mazur będą odbywały się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi. Szczegóły wydarzeń będą pojawiały się na stronie Instytutu: www.pan.olsztyn.pl

PAP - Nauka w Polsce

kflo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  •  Kraków, 21.06.2024. Prezes Stowarzyszenia Społeczeństwo i Nauka SPiN Alicja Harackiewicz podczas gali otwarcia Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon w Krakowie. PAP/Art Service

    Prezeska SPIN: centra nauki to żaden naukowy plac zabaw

  • Fot. materiały prasowe

    Centrum Modelowania Meteorologicznego: najbardziej zrozumiała pogoda pod słońcem

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera