Bicie serca a wypadki

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Podczas skurczu mięśnia sercowego mózg reaguje wolniej niż pomiędzy skurczami, co z kolei może zwiększać ryzyko np. wypadku samochodowego - informuje pismo „Mind”.

Aby zbadać wpływ bicia serca na czas reakcji, zespół Sarah Garfinkel z University of Sussex w Wielkiej Brytanii zaprojektował grę w wirtualnej rzeczywistości. Podczas jazdy wirtualnym samochodem przeszkody pojawiały się na drodze albo w rytm bicia serca, albo pomiędzy jego uderzeniami.

Jak się okazało, kierowcy mogą być bardziej narażeni na wypadek, jeśli przeszkoda pojawi się w tym samym czasie, co uderzenie serca – reakcja prowadzącego jest wówczas wolniejsza.

Badanie jest kolejnym z serii pokazujących, że skurcze mają hamujący wpływ na zdolność mózgu do przetwarzania bodźców. Na przykład bolesne bodźce są postrzegane jako mniej bolesne, jeśli pokrywają się z biciem serca.

Garfinkel badała wcześniej wpływ bicia serca na pamięć. Jeśli uczestnikom pokazywane są słowa w rytmie uderzeń serca lub pomiędzy uderzeniami, bardziej prawdopodobne jest, że zapomną słowa, które pojawiły się wraz z uderzeniem serca.

Uważa się, że w tych reakcjach pośredniczą baroreceptory, znajdujące się w głównych tętnicach „czujniki” ciśnienia krwi. Receptory te wysyłają serie impulsów za każdym razem, gdy serce się kurczy, ale prócz wspomagania regulacji ciśnienia krwi wydają się mieć wpływ hamujący na pewne funkcje poznawcze.

Niektóre badania wykryły wahania aktywności elektrycznej w mózgu w zależności od fazy cyklu sercowego.

Jednak bicie serca może również poprawić niektóre funkcje neuronów. Garfinkel odkryła na przykład, że bodźce przerażające są odczuwane silniej, jeśli pojawiają się podczas bicia serca.

Jak się wydaje, istnieją „lepsze ”i „gorsze” dla przetwarzania sensorycznego fazy pracy serca. Nie jest jednak jasne, czy to ewolucyjny błąd, czy może przydatna funkcja. „Hałas” w mózgu może utrudniać przetwarzanie bodźców – ale też mózg może wykorzystywać rytmiczne zmiany związane z czynnością serca do optymalizacji przetwarzania sensorycznego. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera