Orzechy włoskie poprawiają nastrój młodym mężczyznom

Regularne jedzenie orzechów włoskich korzystnie wpływa na nastrój młodych mężczyzn – wykazało najnowsze badanie naukowców z USA, o którym informuje serwis MedicalXpress.

Wysypianie się, regularna aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie to podstawowe naturalne sposoby na łagodzenie stresu. Pewne składniki diety mogą być szczególnie skuteczne w poprawianiu nastroju i łagodzeniu napięcia. Należą tu na przykład produkty będące źródłem tryptofanu – aminokwasu, z którego powstaje neuroprzekaźnik serotonina, regulująca nasz nastrój. Niedobory serotoniny są uważane za jedną z przyczyn rozwoju depresji.

Naukowcy z University of New Mexico w Albuquerque pod kierunkiem prof. Petera Pribisa wykazali teraz w badaniu na 64 studentach obu płci w wieku 18-25 lat, że włączenie orzechów włoskich do codziennej diety powoduje wyraźną poprawę nastroju u młodych mężczyzn, ale nie u kobiet.

Studenci należeli do różnorodnych grup etnicznych. Badanie trwało przez 16 tygodni. Przez osiem tygodni jego uczestnicy zjadali codziennie trzy kromki chleba bananowego. Jest to rodzaj wypieku z dodatkiem rozgniecionych bananów. Przez kolejne osiem tygodni jedli również trzy kromki chleba bananowego, ale z dodatkiem orzechów włoskich (w ilości ok. pół filiżanki). Pod koniec każdego etapu badania oceniano nastrój badanych osób przy pomocy jednej z najpopularniejszych służących do tego celu skal. Jest to skala POMS, która uwzględnia objawy depresji, odczuwaną złość i wrogość, zmęczenie, witalność (ciągłą gotowość do działania), poczucie dezorientacji i braku skuteczności.

Okazało się, że dodatek orzechów włoskich zaowocował poprawą - o 28 proc. - nastroju u młodych mężczyzn. Nie odnotowano jednak żadnej pozytywnej zmiany u badanych studentek. "Nie potrafimy wyjaśnić tych różnic" - komentuje Pribis.

Badacz przypomina, że wiele składników odżywczych w orzechach włoskich może mieć pozytywny wpływ na nasz nastrój. Są to m.in. kwas alfa-linolenowy (z szeregu kwasów tłuszczowych omega-3), witamina E, kwas foliowy, polifenole a nawet melatonina.

Według Pribisa spożywanie garści orzechów włoskich dziennie może nie tylko pomóc nam lepiej tolerować stresy, ale też – co potwierdzają inne badania – jest korzystne dla serca i ogólnego stanu zdrowia. (PAP)

jjj/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera