
Jad węży mógł wyewoluować z niegroźnych enzymów, odpowiedzialnych za takie funkcje organizmu, jak trawienie – dowodzą naukowcy ze Stanów Zjednoczonych, którzy zaproponowali nową teorię na łamach „Molecular Biology and Evolution”.
Naukowcy analizowali rodziny genów w tkankach z różnych części ciała pytona birmańskiego (Python molurus bivittatus), m.in. ślinianek, mózgu, wątroby, żołądka. Pyton nie należy do węży jadowitych, odłączył się bowiem od drzewa ewolucyjnego węży jeszcze zanim ich geny zaczęły być odpowiedzialne za wytwarzanie toksyn.
„Dlatego pyton jest oknem, przez które można zajrzeć w przeszłość ewolucyjną węży i przekonać się, jak wyglądały, zanim pojawiła się jadowitość” - opisuje kierownik badań, Todd Castoe z University of Texas w Arlington (USA), który w 2013 r. zsekwencjonował genom pytona.
Zdaniem naukowców, białka tworzące toksyny są wytwarzane przez geny, które pierwotnie nie były związane z jadowitością, ale odpowiadały za „zwyczajne” zadania w organizmie, takie jak regulowanie funkcji komórkowych czy trawienie. Może to oznaczać, że jad i układ jego transportu pojawiał kilka razy równolegle i niezależnie od siebie u różnych linii gadów.
Jak dodaje Castoe, dzięki tym badaniom można śledzić, w jaki sposób te rodziny genów obecne u wielu kręgowców, w tym ludzi, wyewoluowały w geny kodujące śmiertelne toksyny.
Castoe podkreśla, że wprawdzie powszechnie prowadzi się badania nad jadowitością węży, jednak nie koncentrowano się dotąd na całym organizmie węża, ale wyłącznie na gruczołach jadowych.(PAP)
krx/ krf
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.