Pomidory ekologiczne mają więcej witamin niż te z upraw tradycyjnych

Pomidory z upraw ekologicznych zawierają więcej witaminy C, cukrów i innych związków niż pomidory z upraw tradycyjnych - czytamy na stronach "Public Library of Science ONE".

W porównaniu z pomidorami uprawianymi tradycyjnie, podobne rośliny z gospodarstw ekologicznych gromadzą w sobie więcej cukrów, witaminy C i związków. Tak wynika z badań opublikowanych przez Marię Raquel A. Miranda i jej współpracowników z brazylijskiego Federal University of Ceara.

W swojej pracy naukowcy porównali masę i biochemiczne właściwości pomidorów z upraw organicznych i tradycyjnych. Pomidory wyhodowane w gospodarstwie ekologicznym okazały się co prawda mniejsze od tych hodowanych tradycyjnie, od 29 do 55 proc. Jednocześnie okazało się, że zawierały więcej związków, które - jak się uważa - powstają w roślinie m.in. w reakcji na stres środowiskowy czyli oddziaływanie (nie zawsze korzystnych) warunków zewnętrznych, np. obecności szkodników - gąsienic, pleśni, wirusów czy chwastów.

Według autorów badania, uprawianie roślin w sposób organiczny sprawia, że są one poddawane większej presji ze strony środowiska niż w rolnictwie tradycyjnym. Być może właśnie to sprawia, że w pomidorach z upraw ekologicznych syntetyzuje się więcej cukrów, witaminy C i cząsteczek pigmentów, np. likopenu (będącego jednym z przeciwutleniaczy).

W oparciu o swoje obserwacje autorzy badania sugerują, że twórcy strategii uprawy owoców i warzyw niekoniecznie powinni zmierzać do eliminacji bodźców zewnętrznych niekorzystnych dla wielkości plonów. Bardziej rozsądne może być dążenie do zachowania równowagi pomiędzy chęcią uzyskania dużych plonów a zachowaniu części presji na roślinę.

Nowe badanie daje wyniki odmienne niż raport z września 2012 r., opublikowany w "Annals of Internal Medicine". Główna autorka tamtych badań, dr Crystal Smith-Spangler ze Stanford University twierdziła, że żywność ekologiczna - wbrew oczekiwaniom - nie zawiera więcej witamin ani składników odżywczych niż produkty spożywcze uzyskiwane tradycyjnymi metodami. Publikację oparto na metaanalizie ponad 200 badań porównujących obydwa rodzaje żywności, zarówno warzywa i owoce, jak też czerwone mięso, drób, jajka i mleko.

W większości z tych prac nie precyzowano, co określa się mianem żywności ekologicznej, która często kosztuje dwa razy więcej niż zwykła. Najczęściej wymaga się, by do takiej produkcji nie używano pestycydów, antybiotyków i hormonów. Zwierzęta powinny korzystać z wolnego wybiegu. (PAP)

zan/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera