Spryskiwanie wodą może chronić pomidory

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Wielkość kropli stosowanych przy spryskiwaniu wodą wpływa na wzrost roślin oraz ich odporność na szkodniki i patogeny - informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Zmiany klimatyczne zagrażają uprawom - rosną temperatury, wzorce opadów stają się niestabilne, coraz więcej jest owadów i chorób zagrażających zdrowiu roślin i plonom. Potrzebne są sposoby na złagodzenie tych skutków środowiskowych, najlepiej bez zwiększania stosowania chemicznych pestycydów.

Istnieje coraz więcej dowodów na korzyści wynikające z mechanicznej stymulacji roślin - dotyku, działania wiatru czy deszczu.

Man-Qun Wang z Huazhong Agricultural University w Wuhan (Chiny) oraz jego współpracownicy zbadali, w jaki sposób mechaniczna stymulacja krzaków pomidorów za pomocą kropelek wody wpływa na ich wzrost i może chronić je przed atakami owadów czy infekcjami grzybiczymi.

Naukowcy spryskiwali wodą krzaki pomidorów dwa razy dziennie i porównywali efekty małych kropelek (200 mikrometrów, mniej więcej wielkość piksela na monitorze komputerowym) oraz dużych kropli (1000 mikrometrów, mniej więcej średnica główki szpilki) z brakiem spryskiwania. Przykryli również glebę nieprzepuszczalną powłoką, aby upewnić się, że spryskiwanie nie wpłynie na ilość wody, jaką otrzymają korzenie.

Krzaki pomidorów spryskiwane dużymi kroplami wody były niższe i bardziej zwarte niż rośliny z innych grup. Różnice pomiędzy roślinami otrzymującymi małe krople lub niespryskiwanymi były minimalne, a plony i jakość owoców - podobne we wszystkich trzech grupach.

Analiza metaboliczna wykazała w przypadku pomidorów spryskiwanych większymi kroplami wody znaczne zmiany dotyczące hormonów zaangażowanych w reakcje obronne roślin - były one bardziej odporne na zniszczenie przez gąsienice słonecznicy orężówki (Helicoverpa armigera) lub szarą pleśń (Botrytis cinerea). W ich liściach wyższy był również poziom mającego znaczenie dla odporności roślin kwasu chlorogenowego.

W porównaniu z okazami, których nie spryskiwano wodą, zmniejszona była emisja lotnych związków organicznych, co czyniło pomidory mniej atrakcyjnymi dla motyli składających jaja i skutkowało o 74 proc. mniejszą liczbą jaj na liściach.

Biorąc pod uwagę te wyniki, autorzy publikacji zasugerowali, że ciągły rozwój technologii rozpylania wody może poprawić praktyki rolnicze, czyniąc rolnictwo bardziej ekologicznym i wydajnym. (PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera