Więcej jabłek - lepszy nastrój

Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw sprawia, że młodzi ludzi są na co dzień spokojniejsi, szczęśliwsi i mają więcej energii - dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii.

Dr Tamlin Conner i Bonnie White z Wydział Psychologii oraz dr Caroline Horwath z Katedry Żywienia Człowieka badali związek pomiędzy odczuwanymi w ciągu dnia emocjami a rodzajem spożywanych pokarmów. Swoje spostrzeżenia opublikowali w "British Journal of Health Psychology".

Do badania naukowcy zaprosili 281 młodych osób, których średnia wieku wynosiła 20 lat. Na początku uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące wieku, płci, przynależności rasowej, wagi i wzrostu. Osoby, u których kiedykolwiek wystąpiły zaburzenia odżywania, zostały wykluczone z eksperymentu.

Następnie, przez 21 kolejnych dni, uczestnicy na bieżąco uzupełniali formularze, w których oceniali swoje samopoczucie danego dnia. Do wyboru mieli 9 pozytywnych i 9 negatywnych przymiotników. Odpowiadali także na 5 pytań dotyczących tego, co zjedli w ciągu całego dnia. Musieli podać ilość spożytych porcji owoców (z wyłączeniem soków owocowych i suszonych owoców), warzyw (również z wyłączeniem soków) oraz tzw. niezdrowych przekąsek, takich jak herbatniki, krakersy, chipsy ziemniaczane, ciasta, babeczki itp.

Wyniki pokazały silną zależność pomiędzy nastrojem a ilością owoców i warzyw w codziennej diecie: im wyższa konsumpcja tego typu produktów, tym lepszy nastrój uczestników.

"W tych okresach, kiedy zjadali więcej owoców i warzyw, uczestnicy pisali, że są spokojniejsi, szczęśliwsi i mają więcej energii niż w pozostałe dni" - mówi dr Conner.

Aby zrozumieć, co wynika z czego - czy to dobry nastrój powoduje, że lepiej się odżywiamy, czy może lepsza dieta znajduje odzwierciedlenie w dobrym samopoczuciu - dr Conner i jej zespół przeprowadzili dodatkowe analizy, które wykazały, że jedzenie owoców i warzyw skutkuje poprawą nastroju już w kolejnym dniu po spożyciu. Sugeruje to, zdaniem naukowców, iż zdrowa żywność faktycznie poprawia nastrój. Wyniki te były niezależne od BMI uczestników.

"Dalsze badania wykazały, że młodzi ludzie muszą spożyć około 7-8 pełnych porcji owoców i warzyw w ciągu dnia, aby zauważyć znaczącą poprawę samopoczucia. Za jedną porcję przyjęliśmy taką ilość pokarmu, jaka mieści się w dłoni lub zajmuje pół szklanki" - wyjaśnia dr Conner.

Jak dodaje współautorka badania Bonnie White, aby osiągnąć taki efekt wystarczy, że pół talerza, podczas każdego spożywanego w ciągu dnia posiłku, zajmą warzywa lub jeśli do każdego posiłku zjemy jeden cały owoc, np. jabłko. (PAP)

kap/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera