Dwa jabłka dziennie obniżają poziom cholesterolu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Spożywanie dwóch jabłek dziennie pomaga kontrolować poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego – informują naukowcy, których wnioski zostały opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition”.

Naukowcy z Uniwersytetu w Reading w Wielkiej Brytanii oraz Fundacji Edmunda Macha we Włoszech wykorzystali podczas badań renetę kanadyjską, uprawianą we Włoszech. Odmiana ta zawiera wysoki poziom flawonoidów, a zwłaszcza proantocyjanidyny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.

W badaniach wzięły udział 23 kobiety i 17 mężczyzn z umiarkowanie podwyższonym poziomem cholesterolu. Średnia wieku uczestników wynosiła 51 lat. Badani przez osiem tygodni spożywali codziennie dwa jabłka, a po miesięcznej przerwie przez osiem tygodni codziennie pili sok jabłkowy o takiej samej zawartości cukru i kalorii co jabłka. Jabłka zawierały jednak więcej błonnika niż sok (odpowiednio 8,5 g i 0,5 g) oraz więcej polifenoli (odpowiednio 990 mg i 2,5 mg).

Przed i po wprowadzeniu każdej modyfikacji w jadłospisie pobierano próbki krwi i sprawdzano poziom cholesterolu, trójglicerydów, glukozy, insuliny, kwasów żółciowych oraz markerów stanu zapalnego. Dodatkowo wykonywano badania dopplerowskie w celu oceny stanu żył i tętnic oraz badania prędkości fali tętna w celu określenia sztywności tętnic.

Po porównaniu danych badacze stwierdzili, że po ośmiu tygodniach spożywania jabłek u uczestników obniżył się poziom tzw. złego cholesterolu oraz poprawiły się parametry związane ze zdrowiem naczyń krwionośnych. Podobnych rezultatów nie przyniosło picie soku.

„Ta prosta do wprowadzenia zmiana w codziennym jadłospisie może mieć duży wpływ na kluczowe czynniki ryzyka chorób serca. Nie wiemy jeszcze czy jest to zasługa błonnika czy większej koncentracji flawonoidów, jednak jabłka zdecydowanie wygrywają z sokiem” - podkreślają autorzy.

Szczegółowe informacje: DOI: 10.1093/ajcn/nqz282 (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera