Jedzenie śniadań i dobry sen zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Osoby, które regularnie jedzą śniadania rzadziej chorują na cukrzycę typu 2 niż ludzie pomijający ten posiłek. Ryzyko choroby jest też niższe u tych, którzy się wysypiają – wynika z amerykańskich badań.

Przedstawiono je podczas 72. sesji naukowej American Diabetes Association (ADA), która odbywała się w dniach 8-12 czerwca w Chicago.

Według tradycyjnych zaleceń dietetycznych, jedzenie śniadań jest zdrowe. W ostatnim czasie pojawiły się różne doniesienia potwierdzające to założenie. Wynika z nich m.in., że osoby, które spożywają poranny posiłek rzadziej mają problemy z nadwagą czy otyłością.

Naukowcy z University of Minnesota w Minneapolis (Minnesota) razem z kolegami z Harvard School of Public Health w Bostonie (Massachusetts) i z Northwestern University w Chicago (Illinois) przeprowadzili badania w grupie blisko 3,6 tys. osób w wieku 25-37 lat, które na początku nie miały zaburzeń metabolizmu glukozy i cukrzycy. Zebrano wśród nich dane na temat częstości spożywania śniadań oraz ogólnie na temat kaloryczności diety. W ciągu 25 lat obserwacji stwierdzono niemal 400 przypadków cukrzycy typu 2.

W analizie uwzględniono: wiek, płeć, rasę, spożycie alkoholu, palenie, aktywność fizyczną, jakość diety, częstość wizyt w fast-foodach w tygodniu oraz całkowitą kaloryczność diety.

Okazało się, że osoby, które jadły śniadania przez co najmniej 5 dni w tygodniu miały o 31 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy spożywali je przez najwyżej 3 dni lub wcale. Każdy dodatkowy dzień, w którym badani jedli poranny posiłek obniżał ryzyko cukrzycy o 5 proc.

I choć lepiej skomponowana dieta w większym stopniu chroniła przed tym schorzeniem to działanie ochronne śniadań utrzymywało się nawet, gdy posiłki nie były przygotowywane zgodnie z zaleceniami dietetyków.

Ostatnio pojawia się coraz więcej prac sugerujących, że masa naszego ciała i metabolizm zależą w dużym stopniu od odpowiedniej długości snu. Badania naukowców z New England Research Institutes w Watertown (stan Massachusetts), którymi objęto niemal 2,5 tys. osób, dostarczają kolejnych dowodów na ten temat. Wynika z nich, że ci, którzy sypiają mniej niż 6 godzin na dobę są o 60 proc. bardziej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 w przyszłości. Wzrost ryzyka zaobserwowano zwłaszcza u osób ciemnoskórych.

Cukrzyca typu 2 stanowi 85 proc. wszystkich przypadków cukrzycy. Rozwija się w wyniku spadku wrażliwości tkanek na insulinę. W rezultacie glukoza – główne źródło energii dla organizmu – nie jest prawidłowo wykorzystywana przez komórki, a jej poziom we krwi jest podwyższony. Cukrzyca typu 2 jest silnie powiązana ze zbyt kaloryczną dietą, nadwagą i otyłością oraz siedzącym trybem życia. (PAP)

jjj/ tot/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera