Fot. Adobe Stock

Ciepłota twarzy może sygnalizować poważne choroby i tempo starzenia się organizmu

Niewielkie zmiany ciepłoty twarzy mogą sygnalizować rozwój poważnych chorób, takich jak cukrzyca i nadciśnienie tętnicze oraz tempo starzenia się organizmu - wykazały badania specjalistów Uniwersytetu Pekińskiego.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Twarze generowane przez AI wydają się nam bardziej realistycznie niż te prawdziwe

    Białe twarze wygenerowane przez sztuczną inteligencję wydają się ludziom bardziej realne niż twarze prawdziwych osób - wykazało badanie naukowców z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego. Nie dotyczy to jednak wizerunków osób o innych kolorach skóry.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Różni ludzie inaczej postrzegają wyrazy twarzy

    Ludzie czasami kolosalnie różnią się w tym, jakie emocje przypisują mimice innych. To wynik pomysłowego badania z komputerowymi awatarami.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Ludzie o podobnych osobowościach mają według nas podobne twarze

    Ludzie, których charakteryzuje podobna osobowość i styl bycia, wydają nam się podobni do siebie - ich twarze wydają nam się podobne. Wiedza o osobowości danej osoby może zatem mieć znaczenie w postrzeganiu jej twarzy - czytamy na łamach czasopisma Cognition.

  • Nawet obiekty tak złożone jak własna twarz mogą być rozpoznawane przez mózg z pominięciem świadomości - pokazali naukowcy z Instytutu Nenckiego. Zdjęcie: na podstawie materiałów zespołu dr. Michała Boli
    Człowiek

    Mózg rozpoznaje twarze bez udziału świadomości

    Nawet obiekty tak złożone jak własna twarz mogą być rozpoznawane przez mózg z pominięciem świadomości - pokazali naukowcy z Instytutu Nenckiego. - Możliwości naszego “nieświadomego umysłu” są większe, niż nam się wydawało - komentują.

  • Zakłopotani ludzie próbują dosłownie zachować twarz

  • Fot. PAP/ Andrzej Grygiel 30.07.2013
    Zdrowie

    Pacjent po przeszczepie twarzy marzy o domu i spokoju

    O powrocie do domu i spokoju marzy 33-letni pan Grzegorz – pierwszy w Polsce pacjent, któremu w maju przeszczepiono twarz w Centrum Onkologii w Gliwicach. We wtorek opuścił szpital, w domu na obiad mama przygotowała dla niego kaczkę. Przed nim - rehabilitacja.

  • BMI mamy wypisane na twarzy

    Analizując zdjęcie twarzy, można określić wskaźnik masy ciała (BMI) – informuje „New Scientist”.

  • Zdrowie

    Lekarze: pacjent po przeszczepie twarzy ma szansę na normalne życie

    33-letni pacjent, któremu przeszczepiono twarz w Centrum Onkologii w Gliwicach, ma szansę na normalne życie – będzie mógł jeść, oddychać i widzieć, choć maszyna do cięcia kamieni prawie amputowała mu twarz – zapewnili w środę lekarze, którzy przeprowadzili zabieg.

  • Twarz traci wyrazistość, gdy się starzeje

    Wraz z upływem lat zmniejsza się kontrast pomiędzy poszczególnymi elementami ludzkiej twarzy - zauważyli amerykańscy naukowcy i opublikowali wyniki swoich badań na stronie internetowej Gettysburg College.

Najpopularniejsze

  • Adobe Stock

    Nie lekceważmy popularyzacji

  • Polski astronauta zabierze na ISS flagę i pierogi

  • Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

  • Ornitolog: czas się przyzwyczaić do widoku przelatujących gęsi w zimie

  • Wojskowa Akademia Techniczna przygotowała systemy optoelektroniczne dla komputera kwantowego

  • Adobe Stock

    Indie w ciągu dekady podwoiły populację tygrysów

  • Ustny mikrobiom ma wpływ na demencję

  • Eurostat: przeciętny Cypryjczyk zostawił największy ślad węglowy w UE w 2022 r.

  • WHO chce zmniejszyć budżet o 400 mln dolarów

  • Człowiekowate pojawiły się w Europie dużo wcześniej

24.08.2018. Rzeka Biebrza. PAP/Michał Zieliński

Naukowiec: bez mokradeł nie ma przyszłości dla naszego gatunku; Polska przoduje w ich niszczeniu

Mokradła i torfowiska są dla przyrody tym, czym nerki i wątroba dla naszego organizmu; bez nich nie ma przyszłości, również dla naszego gatunku – powiedział PAP prof. Wiktor Kotowski. Tymczasem Polska przoduje w degradowaniu tych ekosystemów, ważnych m.in. dla naszego bezpieczeństwa żywnościowego.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera