Fot. Adobe Stock

Żyrafy masajskie zagrożone

Wschodnioafrykańskie populacje żyraf są bardziej zagrożone, niż się wydawało. To dlatego, że - jak wskazują badania genetyczne - od tysięcy lat prawie nie krzyżowały się z innymi grupami.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Żyrafy w towarzystwie żyją dłużej

    Dorosłe samice żyrafy, które spędzają czas w większych grupach z innymi samicami, żyją dłużej niż osobniki samotne – piszą naukowcy na łamach „Proceeding of the Royal Society B”.

  • Świat

    Żyraf są aż cztery gatunki

    Jak wykazały badania genetyczne, żyją obecnie aż cztery odrębne gatunki ssaków o najdłuższej szyi - informuje pismo “Current Biology”.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

  • Badanie krwi może pomoże szybciej diagnozować long Covid u dzieci

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera