Fot. Adobe Stock

Gdańsk/Na UG powstanie ośrodek badawczy wyspecjalizowany w zwalczaniu salmonelli

Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, wspólnie z Uniwersytetem Gdańskim i Univentum Labs planują stworzyć ośrodek badawczy wyspecjalizowany w zwalczaniu salmonelli. W poniedziałek podpisano w tej sprawie list intencyjny.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Całowanie i przytulanie jaszczurek grozi zakażeniem rzadkim typem salmonelli

    Źródłem zakażeń wielu Amerykanów rzadkim typem salmonelli są popularne jaszczurki Pogona hodowane w domach – ustaliły amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC). Jaszczurek nie należy przytulać i całować – ostrzegają służby.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ekspozycja na salmonellę zwiększa ryzyko raka okrężnicy

    Znane głównie z powodowania zatruć pokarmowych bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy - informuje pismo „Cell Reports Medicine”.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Pochodząca z Polski badaczka współtwórczynią nowatorskiej szczepionki przeciwko salmonelli

    Nowatorską metodę szczepienia przeciwko salmonellozie przy użyciu małych pęcherzyków zewnątrzkomórkowych opracowali i przetestowali w badaniach przedklinicznych naukowcy z Uniwersytetu Florydy. Kierowniczką grupy badawczej jest pochodząca z Polski prof. Mariola Edelmann.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Głodówka chroni przed rozwinięciem się infekcji Salmonellą

    Utrzymanie postu w początkowym okresie infekcji bakteriami Salmonella enterica i tuż przed nią chroni myszy przed rozwinięciem się pełnej postaci choroby salmonellozy - wykazały badania naukowców z University of British Columbia (Kanada). Dzieje się tak ze względu na zmiany w mikrobiomie jelitowym zwierząt.

  • Fot. PAP/Tomasz Wojtasik 19.04.2012
    Zdrowie

    Bakteriofagi - nowy oręż przeciw Salmonelli

    Polscy naukowcy mają przetestowany, skuteczny preparat do zwalczania Salmonelli. Można go użyć w hodowli drobiu, w zakładach uboju, do zabezpieczenia mięsa i jego przetworów, jaj, serów, owoców czy warzyw albo jako środek dezynfekcyjny na liniach produkcyjnych żywności.

  • Świat

    Białko salmonelli może pomóc w walce z rakiem

    Wytwarzane przez bakterie Salmonella białko SipA obniża odporność guzów nowotworowych na leki onkologiczne, co może zwiększać skuteczność terapii – informuje pismo „Nature Communications”.

  • Fot. Krzysztof Dudek
    Życie

    U dziko żyjących jaszczurek w Polsce występuje salmonella

    U zwinki, jednej z najpospolitszych jaszczurek w Polsce, naukowcy wykryli bakterie salmonelli. Nie powinniśmy się jednak obawiać, gdyż chodzi o szczep bardzo rzadko wykrywany u ludzi – zaznaczają autorzy badania, naukowcy z dwóch poznańskich uczelni.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • W ramach misji IGNIS naukowcy przetestują urządzenie do sterowania komputerem za pomocą mózgu

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera