Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
23.01.2023 aktualizacja 23.01.2023

Ekspozycja na salmonellę zwiększa ryzyko raka okrężnicy

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Znane głównie z powodowania zatruć pokarmowych bakterie Salmonella mogą sprzyjać rakowi okrężnicy - informuje pismo „Cell Reports Medicine”.

Zespół kierowany przez prof. Jun Sun z University of Illinois w Chicago (USA) badał próbki tkanki ludzkiego raka okrężnicy i modele zwierzęce (DOI 10.1016/j.xcrm.2022.100852). Jak się okazało, narażenie na salmonellę było powiązane z rakiem okrężnicy, który rozwinął się wcześniej i powiększył bardziej.

Autorzy przyjrzeli się najpierw danym z przeprowadzonego w Holandii retrospektywnego badania pacjentów z rakiem okrężnicy. Pobrane podczas rutynowej operacji raka okrężnicy próbki tkanek zawierające przeciwciała przeciwko salmonelli pochodziły zwykle od osób, które miały gorsze wyniki w leczeniu.

Sun i jej zespół z USA wykorzystali szczepy salmonelli wyizolowane z tych próbek tkanek, badając myszy z rakiem okrężnicy, które były narażone na działanie bakterii. Zaobserwowali większe guzy i ich przyspieszony wzrost u myszy z ekspozycją na salmonellę. Zaobserwowali również, że zwiększyła się ilość salmonelli przeniesionej do guzów.

„Podczas infekcji salmonella przejmuje kontrolę nad podstawowymi szlakami sygnałowymi gospodarza, a te manipulacje molekularne mogą powodować transformację nowotworową. Obecna praca wskazuje nam, że potrzebne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy narażeniem na salmonellę a ryzykiem raka okrężnicy w USA i że praktykując po prostu bezpieczne przygotowywanie posiłków, możemy potencjalnie pomóc się chronić” – powiedziała prof. Sun.

Również współpracownicy Sun z Holandii (uniwersytety w Lejdzie i Utrechcie) badali bakterie in vitro. W laboratorium połączyli ludzkie komórki rakowe i przedrakowe ze szczepem salmonelli i mierzyli wzrost lub zmiany w guzie. Jak się okazało, nawet jedna infekcja salmonellą powodowała transformację, a każda infekcja wykładniczo zwiększała tempo transformacji komórek.

„Eksperymenty z myszami i kulturami tkankowymi pokazują, że zakażenie salmonellą miało przewlekły wpływ na przyspieszenie wzrostu guza – zaznaczyła Sun. - Te dowody mówią nam, że musimy przyjrzeć się bliżej narażeniu na salmonellę jako środowiskowemu czynnikowi ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak okrężnicy”.

Co zaskakujące, wcześniejsze wieloletnie badania prowadzone w innych ośrodkach sugerowały, że bakterie Salmonella mogłyby posłużyć do zwalczania nowotworów, na przykład raka płuca. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024