Białko roślinne obniża ryzyko poważnej choroby nerek

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Koreańscy naukowcy odkryli, że spożycie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przewlekłej choroby nerek. W badaniu wzięło udział ponad 100 tys. osób.

Jak przypominają eksperci z Yonsei University, według dotychczasowych badań, zawierająca dużą ilość roślin dieta przynosi liczne korzyści, m.in. zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, czy niektórych nowotworów.

Jak dotąd – kontynuują badacze – nie było jednak jasne, jak działa na ryzyko przewlekłej choroby nerek. Na to pytanie zdecydowali się oni odpowiedzieć dzięki analizie danych odnośnie prawie 120 tys. uczestników projektu UK Biobank.

W czasie obserwacji trwającej średnio niecałe 10 lat ponad 3,7 tys. uczestników (3,2 proc.) zapadło na przewlekłą chorobę nerek.

Osoby, które spożywały najwięcej roślinnego białka, miały jednak o 18 proc. mniejsze ryzyko zachorowania od tych, które konsumowały roślin najmniej.

„To odkrycie sugeruje, że wyższe spożycie roślinnego białka w diecie może być korzystne dla zdrowia nerek i wskazuje na interwencje dietetyczne zapobiegające CKD w ramach podstawowej opieki podstawowej” – piszą naukowcy.

Więcej informacji na stronach.  (PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera