Japońska dieta może hamować zwłóknienie wątroby

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Dieta typowa dla Japonii, zwłaszcza produkty sojowe, owoce morza i wodorosty, spowalnia postęp zwłóknienia wątroby - informuje pismo „Nutrients”.

Japońska dieta jest popularna na całym świecie i została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Istnieje nawet system punktacji (mJDI12), który pozwala ocenić zgodność danej diety z japońskim wzorcem; uwzględnione zostały: ryż, zupa miso, marynaty, produkty sojowe, zielone i żółte warzywa, owoce, owoce morza, grzyby, wodorosty, zielona herbata, kawa oraz wołowina i wieprzowina. Wyniki wahają się od 0 do 12, przy czym wyższe wyniki wskazują na większą zgodność.

Zespół naukowców kierowany przez dr Hideki Fujii i profesora nadzwyczajnego Yoshinari Matsumoto z Osaka Metropolitan University przeanalizował związek między posiłkami (ocenionymi w ramach mJDI12), masą mięśniową i postępem zwłóknienia wątroby u 136 pacjentów Osaka Metropolitan University Hospital z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).

NAFLD to, jak sugeruje sama nazwa, stłuszczenie wątroby, które nie jest związane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. To najczęstsza przewlekła choroba wątroby. Zwykle wiąże się z zespołem metabolicznym i powoduje zwiększenie ryzyka zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych.

Do zwłóknienia wątroby dochodzi, gdy narząd ten narażony jest na działanie czynników uszkadzających lub przewlekłe zapalenie. Uszkodzone komórki stopniowo zastępowane są włóknistym białkiem – kolagenem; tworzy się bliznowata tkanka i z czasem może dojść do zagrażającej życiu marskości wątroby.

Jak się okazało, grupa z wyższym mJDI12 – zwłaszcza wyższym spożyciem produktów sojowych, owoców morza i wodorostów - wykazywała mniejszy stopień progresji włóknienia wątroby. Ponadto grupa z większym spożyciem soi miała większą masę mięśniową, a grupa z wyższą masą mięśniową - niższy stopień progresji włóknienia wątroby.

"To badanie wskazuje, że japońska dieta może być skuteczna w leczeniu dietetycznym pacjentów z NAFLD. Mamy nadzieję, że dalsze badania interwencyjne doprowadzą do ustalenia skutecznej diety dla tych pacjentów" - podsumował profesor Matsumoto.

Osaka Metropolitan University to nowy uniwersytet publiczny założony w kwietniu 2022 r., powstały w wyniku połączenia Osaka City University i Osaka Prefecture University.

Więcej informacji w artykule źródłowym (https://www.mdpi.com/2072-6643/15/5/1175). (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera