Nauka dla Społeczeństwa

26.04.2024
PL EN
22.02.2023 aktualizacja 22.02.2023

Nowe przeciwutleniacze znalezione w mięsie

Adobe Stock Adobe Stock

W wołowinie, wieprzowinie oraz innych rodzajach mięsa naukowcy znaleźli silne przeciwutleniacze. Liczą na to, że odkrycie będzie można wykorzystać w medycynie i rolnictwie.

Dipeptydy imidazolowe - pod tą egzotyczną dla przeciętnego człowieka nazwą kryje się grupa substancji występujących w dużych ilościach w mięsie i rybach. Związki te produkowane są także w ciele człowieka i zauważano już, że pomagają np. w ochronie przed różnymi dolegliwościami, w tym przed nadmiernym zmęczeniem czy demencją.

Teraz zespół z Osaka Metropolitan University odkrył, że wśród tych substancji najliczniej występują takie, które mają jeden dodatkowy atom tlenu (2-oxo-IDPs). Jednocześnie okazało się, że te właśnie substancje wykazują niezwykle silne działanie przeciwutleniające.

Korzystając z techniki zwanej spektrometrią masową, badacze zauważyli także, że duże ilości tych związków zawiera np. wołowina, wieprzowina, mięso z kurczaka, a także inne rodzaje mięs.

Zdaniem naukowców odkrycie może mieć wiele praktycznych zastosowań. „Mamy nadzieję, że ta metoda badawcza, która umożliwia zaawansowaną analizę 2-oxo-IDPs zostanie zastosowana nie tylko w badaniach z dziedziny podstawowej biologii, ale także w medycynie, rolnictwie i farmaceutyce, dzięki czemu pomoże w ulepszaniu życia ludzi i zapobieganiu chorobom” - mówi prov. Hideshi Ihara, autor pracy opublikowanej w piśmie „Antioxidants”.

Więcej informacji - w publikacji źródłowej. (PAP)

Marek Matacz

mat/ bar/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024