Spożywanie chlorofiliny (pochodnej chlorofilu) może łagodzić objawy nieswoistych zapaleń jelit - wynika z badań opublikowanych w piśmie „American Journal of Physiology”.
Do nieswoistych zapaleń jelit zalicza się m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego Crohna. Przyczyny tych schorzeń nie są jednoznaczne, jednak wpływ na ich rozwój mają m.in. stres, czynniki genetyczne i środowiskowe, styl życia czy niezdrowa dieta. Leczenie obejmuje zastosowanie środków przeciwzapalnych i immunosupresantów, które przy długotrwałym stosowaniu mogą jednak powodować częstsze zakażenia wirusowe lub bakteryjne, a nawet uszkodzenia narządów.
Naukowcy Uniwersytetu Syczuańskiego w Chinach i Cedars Sinai Medical Center w Los Angeles ustalili, że przyjmowanie suplementów z chlorofiliną (kompleksem miedziowym chlorofilu) zredukowało owrzodzenia i nieprawidłowości nabłonka jelit u myszy.
Dodatkowo chlorofilina zmniejszała ryzyko zgonu związanego z nieswoistymi zapaleniami jelit, a także utraty wagi, biegunki, uszkodzeń bariery błony śluzowej jelita i przenikania czynników prozapalnych.
Także konsumpcja zielonych warzyw może pomóc przy nieswoistych zapaleniach jelit poprzez łagodzenie stanów zapalnych i regulowanie procesów autofagii (oczyszczania) w komórkach – zauważają autorzy.
Naukowcy mają nadzieję, że przyjmowanie suplementów z chlorofiliną może stanowić mniej nieinwazyjną metodę kontrolowania nieswoistych zapaleń jelit.(PAP)
koc/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.