Naukowcy: uzyskane z owsa cukry złożone mogą pomóc w leczeniu raka jelita grubego

Minikowo (woj. kujawsko-pomorskie), 11.07.2016. Owies zwyczajny (Avena Sativa) - odmiana HARNAŚ. PAP/Tytus Żmijewski
Minikowo (woj. kujawsko-pomorskie), 11.07.2016. Owies zwyczajny (Avena Sativa) - odmiana HARNAŚ. PAP/Tytus Żmijewski

Obiecujące badania nad zastosowaniem beta-glukanów z owsa w terapii nowotworów jelita grubego prowadzą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. Badacze sądzą, że dzięki ich pracy powstaną nieinwazyjne metody wspomagające leczenie chorób przewodu pokarmowego.

Na choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna albo nowotwory jelita grubego, cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Z chorobą Leśniowskiego-Crohna zmaga się ok. 10 mln osób na świecie, a rak jelita grubego – drugi po nowotworze płuc pod względem śmiertelności – jest wykrywany co roku u 1,8 mln osób. Leczenie tych schorzeń jest długotrwałe i uciążliwe, dlatego naukowcy poszukują skutecznych metod wspomagających terapię farmakologiczną.

Zespół badawczy z Instytutu nauk o Żywieniu Człowieka SGGW we współpracy z innymi polskimi ośrodkami naukowymi od kilkunastu lat analizuje prozdrowotne właściwości beta-glukanów, czyli polisacharydów pozyskiwanych z owsa – poinformowało we wtorek biuro uczelni w komunikacie nadesłanym do PAP. Naukowcy wykazali duży potencjał leczniczy tych związków. Cukry złożone uzyskane z owsa łagodzą stany zapalne jelit, sprzyjają regeneracji błony śluzowej żołądka i hamują rozwój nowotworów jelita grubego.

Badacze testują obecnie działanie beta-glukanów u świni domowej i na hodowlach komórek z ludzkiego jelita grubego. Badania przedkliniczne pozwolą określić, czy te substancje mogą być skutecznie wykorzystane jako nutraceutyki – składniki żywności, które łączą wartości odżywcze z właściwościami leczniczymi.

„Jeśli wyniki tych badań potwierdzą nasze wcześniejsze obserwacje, beta-glukany z owsa mogą stać się nieinwazyjną, naturalną metodą wspomagania leczenia chorób jelit” – powiedziała cytowana w komunikacie prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, kierownik badań nad polisacharydami z owsa.

Jej zespół ma nadzieję, że nadchodzi nowa era w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, a nowe odkrycia przyniosą ulgę pacjentom na całym świecie. Kolejne etapy badań mogą otworzyć drogę do zastosowania beta-glukanów w codziennej praktyce klinicznej i dietetycznej.(PAP)

abu/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera