Odkryto bakterię jelitową, która poprawia pamięć u trzmieli – informują naukowcy na łamach pisma „Nature Communications”.
Pamięć u trzmieli poprawia obecność bakterii jelitowej o nazwie Lactobacillus apis – dowodzi międzynarodowy zespół naukowców z Wielkiej Brytanii, Finlandii i Chin.
Trzmiele z większą ilością bakterii Lactobacillus apis w jelitach mają lepszą pamięć od trzmieli z mniejszą ilością. Trzmiele, które żywiły się pokarmem, zawierającym więcej gatunków bakterii jelitowych, potrafiły dłużej przechowywać wspomnienia.
W celu przetestowania pamięci trzmieli naukowcy stworzyli sztuczne kwiaty w różnych kolorach. Pięć kolorów miało kojarzyć się ze słodkim roztworem sacharozy, a pięć z roztworem o gorzkim smaku, zawierającym chininę – repelent dla owadów.
Następnie naukowcy obserwowali, jak szybko trzmiele potrafiły dowiedzieć się, które kolory są powiązane z nagrodą i czy były w stanie zapamiętać te informacje w teście kontrolnym trzy dni później.
Badając próbki jelit trzmieli, porównywali indywidualne różnice w zdolnościach uczenia się i pamięci z poziomem różnych bakterii w jelitach.
Chcąc potwierdzić, że poziom Lactobacillus apis w jelitach był bezpośrednio odpowiedzialny za różnice w pamięci, naukowcy dodali te bakterie do diety trzmieli.
Wyniki badań są kolejnym potwierdzeniem, że mikrobiom jelitowy – miliardy drobnoustrojów żyjących w jelitach – może wpływać na zachowanie zwierząt-gospodarzy.
Więcej: https://www.nature.com/articles/s41467-021-26833-4 (PAP)
krx/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.