Nawozy i pestycydy odstraszają zapylające kwiaty trzmiele

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Chemiczne substancje chroniące i wspomagające rośliny zaburzają pole elektryczne kwiatów, co odpędza trzmiele. To z kolei prowadzi do pogorszenia zapylania, a podobnie mogą działać także inne sztuczne substancje.

Naukowcy z University of Bristol zauważyli, że zapylające trzmiele unikają kwiatów, na których znalazły się pestycydy lub nawozy. Bliższe obserwacje pokazały, że nie chodzi o zapach, czy wygląd rośliny.

Jak się okazuje, wymienione chemiczne związki, co najmniej na 25 minut zmieniają pole elektryczne rośliny, co odstrasza owady.

„Wiemy, że różne chemikalia są toksyczne, ale niewiele wiadomo o tym, jak w krótkim okresie wpływają na relacje między roślinami i zapylającymi owadami. Kwiaty mają wiele cech, które przyciągają owady i zachęcają do żerowania oraz zapylania. Na przykład pszczoły zwracają uwagę na zapach i kolor kwiatu, ale posługują się też polami elektrycznymi” - mówi dr Ellard Hunting, autor pracy opublikowanej na łamach „PNAS Nexus”.

Zdaniem badaczy także inne lotne cząsteczki mogą działać w podobny sposób. Naukowcy wymieniają spaliny, cząstki nanoplastiku, inne nanocząstki i wirusy. Potencjalnie mogą tak oddziaływać na różne organizmy, które wyczuwają pola elektryczne.

„To, co czyni to badanie tak ważnym, to pokazanie pierwszego przykładu pochodzącego od człowieka szumu zakłócającego działanie elektrycznego zmysłu zwierząt” - zwraca uwagę dr Sam England, współautor odkrycia.

Naukowcy przyrównują to do łodzi motorowych, które m.in. utrudniają rybom wykrywanie drapieżników i do sztucznego światła, które zakłóca zwyczaje nocnych owadów.

„Poszerza to nasze rozumienie wielowymiarowego, negatywnego oddziaływania ludzkiej aktywności na naturalny świat. Może się to wydawać dosyć przygnębiające, ale mamy nadzieję, że wiedza ta pozwoli na opracowanie nowych rozwiązań zapobiegających takim skutkom oddziaływania chemikaliów na pszczoły” - mówi dr England.(PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera