Miód z drzewa poziomkowego może hamować rozwój raka jelita grubego

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Miód z pyłków chruściny jagodnej, zwanej także drzewem poziomkowym, hamuje rozprzestrzenianie się komórek raka jelita grubego - informują naukowcy z Hiszpanii i Włoch, których wnioski opublikowano w "Journal of Functional Foods".

Miód z drzewa poziomkowego (Arbutus unedo), występującego na Półwyspie Iberyjskim, charakteryzuje się ciemnym kolorem i silnym gorzkim smakiem. Naukowcy z Uniwersytetów w Vigo i Grenadzie (Hiszpania) oraz Politechniki Marche (Włochy) po raz pierwszy przeanalizowali wpływ tego śródziemnomorskiego produktu na zachowanie komórek raka jelita grubego.

Okazało się, że dodanie miodu do linii komórek raka jelita grubego wyhodowanych w laboratorium zatrzymało proliferację tych komórek.

Jak wyjaśniają autorzy, miód wpływa na regulację niektórych białek (takich jak cyklina D1 czy CDK2), hamuje migrację komórek, zmniejsza zdolność do tworzenia skupisk oraz wywołuje apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórek poprzez stymulację białek i enzymów (p53, kaspazy-3, c-PARP). Dodatkowo miód z drzewa poziomkowego blokuje działanie receptora naskórkowego czynnika wzrostu EGFR/HER2 i jego szlaków sygnalizacyjnych.

Działanie miodu na komórki nowotworowe przybierało na sile wraz z czasem ekspozycji. Następowało wówczas zatrzymanie aktywności niektórych enzymów oraz zmniejszenie oddychania komórkowego i glikolizy w nieprawidłowych komórkach.

Żaden z zaobserwowanych procesów nie miał miejsca w przypadku ekspozycji zdrowych komórek na działanie miodu.

"Te wyniki stanowią punkt wyjścia do ewaluacji biologicznych i przeciwnowotworowych właściwości miodu z pyłków chruściny jagodnej. Wskazaliśmy główne mechanizmy działania, jednak potencjałowi miodu należy przyjrzeć się podczas badań in vivo" - komentuje Maurizio Battino, autor analizy. (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 24.07.2024 EPA/Salas

    ONZ/ Guterres: świat musi się zmierzyć z "epidemią ekstremalnych upałów"

  • Fot. Adobe Stock

    USA/Powstrzymanie transmisji wirusa ptasiej grypy H5N1 może być trudniejsze, niż sądzono

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera