
Pizzę, czekoladę i chipsy specjaliści University of Michigan uznali za najbardziej uzależniające produkty spożywcze – podaje „Fiscal Times”. W rankingu znalazło się 25 najbardziej popularnych potraw.
Wcześniejsze eksperymenty na zwierzętach wykazały, że niektóre produkty przetworzone mogą być uzależniające, w tym sensie, że badane osobniki chętniej po nie sięgają. Na ogół są to potrawy tłuste oraz zawierające węglowodany proste, głównie cukier.
Z najnowszych badań po raz pierwszy przeprowadzonych przez specjalistów University of Michigan wynika, że z ludźmi jest podobnie: najbardziej lubimy to, co tłuste i słodkie. Najchętniej sięgamy po pizzę, a zaraz potem po czekoladę, chipsy, ciasteczka, lody oraz frytki.
Kolejne miejsca zajęły: cheeseburgery, słodkie napoje gazowane, takie jak cola, torty, sery, bekon, panierowane nóżki kurczaka, słodkie bułeczki, popcorn, płatki zbożowe, żelki, steki, muffinki, orzechy, jajka, pierś kurczaka, precle, krakersy, woda i batony.
Prof. Nicole Avena z Icahn School of Medicine w Nowym Jorku przekonuje, że z tak uzależniającymi produktami nie wystarczy walczyć jedynie próbą zmiany diety i eliminacją niektórych produktów. Jej zdaniem, bardziej potrzebna jest terapia, jaką wykorzystuje się do leczenia uzależnień, takich jak palenie tytoniu czy alkoholizm.
Janet Blum, dietetyczka z tego samego ośrodka w Nowym Jorku, podkreśla, że kłopot polega na tym, że im więcej jemy potraw tłustych, słonych i słodkich, tym bardziej ich pragniemy. Pizza jest tego dobrym przykładem. (PAP)
zbw/ mrt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.