
Ekstrakt z cebuli wzmacnia działanie metforminy, wywołując obniżenie poziomu cukru we krwi i cholesterolu u szczurów cierpiących na cukrzycę – zawiadamiają naukowcy z Delta State University w Nigerii.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na tegorocznej konferencji Towarzystwa Endokrynologicznego w San Diego (USA), ekstrakt z cebuli zwyczajnej (Allium cepa) w połączeniu z lekiem przeciwcukrzycowym o nazwie metformina sprzyja obniżeniu poziomu cukru we krwi mierzonego na czczo i ogólnego poziomu cholesterolu u szczurów laboratoryjnych z medycznie wywołaną cukrzycą.
Badacze prowadzili eksperymenty na zwierzętach z cukrzycą lub bez. Niektórym codziennie podawali metforminę i ekstrakt z cebuli w dawkach 200, 400 lub 600 mg/kg, innym aplikowali tylko metforminę, a pozostałym nie dawali nic.
Okazało się, że leczenie było najskuteczniejsze w przypadku szczurów z cukrzycą otrzymujących zarówno metforminę, jak i ekstrakt z cebuli w ilości 400 lub 600 mg/kg. Poziom cukru we krwi tych zwierząt malał odpowiednio o 50 lub 35 procent w porównaniu ze stanem wyjściowym. Gryzonie z tej grupy charakteryzowały się też niższym stężeniem cholesterolu.
U zdrowych szczurów ekstrakt z cebuli powodował z kolei lekki wzrost masy ciała.
„Cebula nie jest kaloryczna, ale wygląda na to, że przyspiesza metabolizm i nasila apetyt, prowadząc do zwiększenia ilości przyjmowanego pokarmu” – tłumaczy koordynator badania Anthony Ojieh.
Badanie histologiczne nie wykazało niestety, by metformina lub ekstrakt z cebuli naprawiały szkody powstałe na skutek cukrzycy w trzustce. (PAP)
ooo/ mki/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.