
Jak wyglądały średniowieczne kuchenne sprzęty, czym różniły się kuchnie zamkowe i kuchnie bogatych mieszczan od kuchni w karczmie czy w wiejskiej chacie? Jakie potrawy przygotowywano na stoły rycerzy i mieszczan? Odpowiedzi na te pytania znajdą goście nowej wystawy w Muzeum im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Kętrzynie.
Ekspozycja potrwa do 23 lipca do końca roku.
Punktem wyjścia dla organizatorów wystawy było przeświadczenie, że w średniowieczu dużą część dnia poświęcano na prace związane z gromadzeniem i przygotowaniem żywności. Oprócz uprawy pól, hodowli zwierząt dużo czasu zajmowało gotowanie posiłków.
„Na wystawie pokazane zostaną oryginalne zabytki związane z przygotowywaniem pożywienia. Będą to naczynia gliniane, kuchenne i stołowe – wszelkiego rodzaju garnki, dzbany i misy; drewniane naczynia klepkowe służące do przechowywania produktów, przygotowywania potraw i podawania ich na stół” – wylicza Mariusz Wyczółkowski, kurator ekspozycji. Poza tym zaprezentowane będą drewniane misy i talerze toczone na średniowiecznych tokarkach, noże, tasaki i inne metalowe sprzęty kuchenne. Tylko bogatsi używali zastawy wykonanej z cyny, mosiądzu, szkła czy metali szlachetnych.
Większość zabytków wypożyczono z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu. Przygotowano również wnętrza zrekonstruowane na podstawie średniowiecznych miniatur książkowych, gdzie wyeksponowane będą kopie i rekonstrukcje średniowiecznych mebli kuchennych, kuchennej i stołowej zastawy glinianej oraz sprzętów kutych z żelaza. „Zwiedzający wystawę będą mieli także okazję do zapoznania się z opisem przygotowywania rozmaitych potraw w średniowieczu” – dodaje Wyczółkowski.
Jak wyjaśnia kurator ekspozycji, świat średniowiecznej kuchni można odtworzyć nie tylko na podstawie ikonografii i zachowanych zabytków. Badacze znajdują dużo interesujących wiadomości między innymi w inwentarzach krzyżackich zamków spisywanych w XIV i XV wieku. „Dowiadujemy się z nich o różnego rodzaju naczyniach i narzędziach metalowych przechowywanych w ówczesnych kuchniach zamkowych, poznajemy tajemnice zamkowych spiżarni" – mówi Wyczółkowski.
Do dziś zachował się spis dotyczący zawartości krzyżackiego kętrzyńskiego zamku z 17 listopada 1414 r. W piwnicy znajdowało się ponad 10 beczek różnych rodzajów piwa, 7 beczek miodu. Na strychu doliczono się 38 połci mięsa wędzonego, 27 rożnów mięsa pieczonego, 11 kop szczupaków i 7 kop sandaczy. W kuchni zamkowej przechowywano wówczas aż 3000 serów.
„Zachowane do naszych czasów średniowieczne przepisy kucharskie zadziwiają skomplikowanym niekiedy sposobem przygotowania i łączeniem różnych smaków. Z przepisów z Königsberger Kochbuch (Królewiecka książka kucharska) z końca XV wieku dowiadujemy się, że w krzyżackich kuchniach zamkowych stosowano egzotyczne przyprawy jak pieprz, goździki, imbir, szafran, migdały, cynamon, gałkę muszkatołową” – opowiada kurator.
Otwarcie wystawy odbędzie się 23 lipca o godz. 12.00, w czasie IX Jarmarku Średniowiecznego na Św. Jakuba, którego motywem przewodnim w tym roku będzie średniowieczna kuchnia. W czasie otwarcia wystawy prezentowany będzie plenerowy pokaz średniowiecznej kuchni litewskiej zorganizowany przez Muzeum Historyczne w Trokach.
Wystawa jest elementem projektu „W średniowiecznej kuchni – nowy produkt transgranicznej turystyki kulturowej”, który jest wdrażany w ramach Celu 3: Europejska Współpraca Terytorialna Program Współpracy Transgranicznej „Litwa-Polska”. Program jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
PAP - Nauka w Polsce
szz/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.