Naukowcy rozpoznali trzy główne czynniki ryzyka otyłości u dzieci

Niedostateczna ilość snu, nadwaga lub otyłość rodziców oraz narzucane przez nich ograniczenia żywieniowe to trzy najważniejsze czynniki ryzyka nadwagi i otyłości u przedszkolaków – uważają naukowcy z USA.

Wyniki swojej analizy opublikowali w piśmie „Childhood obesity”.

Jak przypominają w swoim artykule, na rozwój otyłości wpływa wiele różnorodnych czynników, a określenie tych najważniejszych może odegrać istotną rolę w powstrzymaniu epidemii otyłości wśród najmłodszych.

Naukowcy z University of Illinois przeanalizowali szczegółowe dane zebrane dla 329 par rodziców-dziecko w ramach wieloletniego studium pt. STRONG Kids. Podczas wizyt domowych mierzono wzrost i masę ciała maluchów, a także pozyskano informacje na temat 22 czynników ryzyka nadwagi i otyłości u dzieci, które były wymienianie we wcześniejszych doniesieniach.

Analiza statystyczna pomogła zidentyfikować trzy najważniejsze z nich. Były to: niedostateczna ilość snu, duży wskaźnik masy ciała (BMI) rodzica wskazujący na nadwagę lub otyłość oraz restrykcyjne ograniczanie dziecku dostępu do pewnych produktów w celu kontroli jego masy ciała. Dzieci, które spały do 8 godzin na dobę były nieco ponad dwa razy bardziej (2,2 razy) zagrożone nadwagą/otyłością w przyszłości.

Z kolei te, których rodzic miał wysoki wskaźnik BMI lub – co może wydawać się paradoksalne - stosował restrykcje dietetyczne wobec dziecka były na nią narażone blisko dwukrotnie bardziej – odpowiednio 1,9 oraz 1,75 razy.

Jak komentuje współautor pracy Brent McBride, wyniki te pozwalają ocenić na czym należy się koncentrować w profilaktyce otyłości u dzieci lub w ich odchudzaniu. Pocieszające jest to, że czynniki te można modyfikować.

Naukowcy tłumaczą, że drastyczne ograniczanie dzieciom dostępu do niektórych niezdrowych i tuczących pokarmów może spowodować, że będą ich pragnęły bardziej i będą się nimi zajadać przy każdej nadarzającej się okazji poza domem.

Nie powinno się stosować jedzenia w ramach pocieszania dziecka - gdy się zrani, jest smutne czy rozczarowane.

Dobrze jest natomiast gromadzić w domu rozmaite zdrowe przekąski w postaci owoców i warzyw.

Współautorka badań Dipti A. Dev przypomina, że preferencje pokarmowe rodziców są przekazywane dzieciom i utrwalają się właśnie w wieku przedszkolnym.

“Podobnie, jeśli prowadzisz siedzący tryb życia możesz przekazać dziecku nawyk oglądania telewizji i grania na komputerze zamiast w gry ruchowe czy zabawy w parku” – podkreśla badaczka. (PAP)

jjj/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • 24.04.2025. EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

    Chiny/ Tajkonauci z misji Shenzhou-19 wrócili na Ziemię z jednodniowym opóźnieniem

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera