Naukowcy wyprodukowali cebule, które nie wywołują reakcji płaczu, chronią przed chorobami układu krążenia i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - zawiadamia "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Badacze z Nowej Zelandii wyprodukowali nowy rodzaj cebuli, zastępując składnik powodujący podczas krojenia pieczenie i łzawienie oczu związkiem występującym w czosnku.
Wstępne badania na zwierzętach pozwoliły stwierdzić, że innowacyjna cebula nie tylko nie prowokuje pojawienia się potoku łez podczas przyrządzania potraw, ale również, podobnie jak czosnek (a nawet w większym stopniu), redukuje ryzyko zlepiania się płytek krwi, a zatem powstawania zatorów i czopów w naczyniach krwionośnych.
Udowodniono ponadto, że zmodyfikowana cebula posiada takie same właściwości przeciwzapalne jak jej tradycyjna wersja, a także sprzyja kontroli masy ciała w bardziej skuteczny sposób niż zwykła cebula i czosnek. (PAP)
ooo/ mrt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.