Uczelnie i instytucje

Przedsiębiorcy będą wykładowcami na Uniwersytecie Śląskim

Sztuki sprzedaży oraz umiejętności biznesowych będą uczyć na Uniwersytecie Śląskim specjaliści oraz przedsiębiorcy współpracujący z uczelnią. Celem uruchomienia nowych kierunków jest m.in. przekazywanie praktycznej wiedzy nt. zakładania i prowadzenia firmy.

Specjaliści spoza uczelni oraz przedsiębiorcy znajdą się wśród wykładowców dwóch nowych kierunków studiów podyplomowych - akademii umiejętności biznesowych i zarządzania oraz sztuki sprzedaży na uniwersyteckim poziomie.

"Celem uruchomienia obu kierunków było nawiązanie współpracy z przedsiębiorcami i umożliwienie im przekazania swojej wiedzy i umiejętności w murach uniwersytetu. Każda z tych osób będzie prowadziła te zajęcia, w których dobrze się czuje" - powiedział w środę podczas briefingu prasowego w Katowicach dr Jarosław Polak z Uniwersytetu Śląskiego.

Dodał, że wśród zagadnień są m.in.: zarządzanie jakością, zarządzanie finansami w firmie, komunikacja w biznesie z wykorzystaniem nowych technologii, zarządzanie zasobami ludzkimi, marketing. "Chcemy, by 60 proc. tych zajęć było praktycznych. To oznacza pracę na konkretnych przypadkach, a nie tylko przekazywanie wiedzy podręcznikowej" - dodał Polak.

Drugi kierunek jest skierowany do osób, które chcą doskonalić umiejętności w dziedzinie sprzedaży i negocjacji handlowych. "Sztuka sprzedaży jest umiejętnością kluczową w każdym obszarze życia, szczególnie w biznesie. Trzon wykładowców stanowić będą trenerzy oraz twórcy koncepcji sprzedażowych" - powiedział Polak.

Oba kierunki powstawały w porozumieniu z przedsiębiorcami i firmami. Pierwszy przy współpracy z TechMine Innovation Community - grupy innowacyjnych przedsiębiorców, drugi przy wsparciu firmy Nowe Motywacje. Jak poinformowano podczas briefingu, kadra w większości składa się z praktyków - przedsiębiorców oraz innych specjalistów spoza uczelni.

Studia rozpoczynają się w październiku.

PAP - Nauka w Polsce

ktp/ je/ jbr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera