Osoby, które jedzą wiśnie są mniej narażone na ataki dny moczanowej, popularnie nazywanej podagrą - informuje pismo "Arthritis & Rheumatism".
Dna moczanowa to rodzaj zapalenia stawów spowodowany zbyt wysokim poziomem mocznika we krwi. Jego kryształki odkładają się pod skórą i w okolicach stawów - zwłaszcza stóp - powodując bardzo bolesne ataki i obrzęk. Może także dochodzić do uszkodzenia kłębuszków nerkowych i kamicy nerkowej. Wystąpieniu choroby sprzyjają niezdrowy tryb życia - nadwaga, nadmiar alkoholu, za duże spożycie mięsa - oraz stosowanie niektórych leków. Dotyka mniej więcej jedną osobę na sto, przy czym mężczyźni cierpią na nią 2 do 3 razy częściej.
Jak wykazał zespół doktora Yuqinga Zhanga z Boston University, pacjenci z dną moczanową, którzy dwa dni wcześniej spożywali wiśnie byli o 35 proc. mniej narażeni na bolesne ataki dny niż ci, którzy wiśni nie jedli. W badaniach wzięło udział 633 pacjentów chorych na dnę, przede wszystkim mężczyzn - średnia ich wieku wynosiła 54 lata. Losy badanych śledzono online przez rok, odnotowując między innymi szczegóły dotyczące diety i zgłaszanych objawów. Ogółem w ciągu całego okresu badań odnotowano 1247 ataków dny. Wiśnie lub wyciąg z nich spożywało około 42 proc. badanych.
Korzystne działanie wiśni obserwowano tylko wówczas, gdy były one spożywane w postaci nie więcej niż trzech porcji (porcja to 10 do 12 owoców) w ciągu dwóch dni. Wyższe dawki nie miały mocniejszego działania. Jedzący wiśnie mieli ataki dny o 37 proc. częściej niż ci, którzy w ogóle nie spożywali tych owoców.
Jeśli pacjenci jedli wiśnie lub wyciąg z wiśni i przyjmowali typowy lek przeciwko dnie - allopurinol - wówczas ryzyko ataków było o 75 proc. mniejsze niż w przypadku, gdy nie robili żadnej z tych rzeczy.
Zdaniem specjalistów wyjaśnieniem może być fakt, że wiśnie zawierają antocyjany -przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych. Podobne właściwości mają leki przeciwzapalne, na przykład ibuprofen.(PAP)
pmw/ krf/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.