Kolchicyna może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Stosowana w leczeniu dny moczanowej kolchicyna prawdopodobnie może również zapobiegać cukrzycy typu 2, związanej z otyłością – informuje pismo „Diabetes, Endocrinology, and Metabolism”.

Kolchicyna to lek pierwotnie otrzymywany z nasion i bulw różnych gatunków ziemowitu (colchicum). Obecnie stosowana jest w leczeniu choroby stawów - dny moczanowej, a także zapalenia osierdzia. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ze względu na toksyczność zwykle nie jest stosowana przewlekle. Wcześniejsze badania wskazywały, że stosowanie kolchicyny było związane z redukcją ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych oraz redukcją liczby zgonów z różnych przyczyn.

Dr Jack A. Yanovski z Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) w USA, wraz ze współpracownikami zbadali wpływ kolchicyny na powikłania związane z zespołem metabolicznym – połączeniem podwyższonego ciśnienia tętniczego, wysokiego poziomu cukru we krwi oraz innych czynników, które zwiększają ryzyko chorób serca oraz cukrzycy typu 2.

Wiadomo, że w rozwoju cukrzycy typu 2 odgrywa rolę uogólniony odczyn zapalny, związany z otyłością i zespołem metabolicznym. Naukowcy losowo wyznaczyli 21 uczestników badań, którzy dostawali kolchicynę dwa razy dziennie przez 3 miesiące. 19-osobowa grupa kontrolna przyjmowała placebo. Kolchicyna tłumi działanie złożonego z wielu białek kompleksu NLRP3, który wyzwala typowy dla otyłości odczyn zapalny.

Naukowcy przyjrzeli się wskaźnikom, które odzwierciedlają, jak sprawnie insulina obniża poziom cukru we krwi (insulinooporność). W przypadku testu tolerancji podanej dożylnie glukozy nie było różnicy pomiędzy grupami.

Jednak grupa dostająca kolchicynę wypadła lepiej w przypadku testu homeostatycznej oceny oporności na insulinę (Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance), który ocenia, ile insuliny jest potrzebne do utrzymania poziomu cukru we krwi na normalnym poziomie podczas postu. Osoby z grupy przyjmującej kolchicynę uzyskały również niższy wynik w badaniu poziomu we krwi białka C-reaktywnego i innych testach, które wskazują na stan zapalny.

Autorzy doszli do wniosku, że potrzebne są większe badania, aby ustalić, czy kolchicyna może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 u osób z zespołem metabolicznym.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Japonia/ Pierwszy na świecie drewniany satelita wystrzelony w kosmos

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera