Skóra jednego z najbardziej cuchnących na świecie zwierząt produkuje rekordową ilość substancji antybakteryjnych. Niewykluczone, że badania śmierdzących żab wyposażą nas w broń do zwalczania infekcji, wywołanych przez bakterie oporne na działanie antybiotyków.<br /> <p> </p><br />
Wyniki badań płazów tak śmierdzących (jak np. zgniłe mięso), że nawet naukowcy nazywają je "cuchnącymi żabami", opublikowano w piśmie "Journal of Proteome Research".
Naukowcy od dawna przyglądają się z uwagą skórze żab, widząc w niej potencjalne źródło nowych antybiotyków - zauważają cytowani przez serwis ScienceDaily autorzy publikacji, Yun Zhang, Wen-Hui Lee i Xinwang Yang z Chińskiej Akademii Nauk oraz Instytutu Zoologii w Kunming.
Zauważają, że żaby żyją często w ciepłych, wilgotnych okolicach, idealnych dla rozwoju bakterii. Ich skóra znakomicie je do tego przystowała - wydziela związki chemiczne zwane peptydami, które chronią przed infekcjami. Zhang i jego współpracownicy zidentyfikowali niektóre z tych antybakteryjnych peptydów (określanych w skrócie jako AMP). Liczą, że te najbardziej obiecujące pozwolą opracować nowe rodzaje antybiotyków.
W sumie u dziewięciu gatunków cuchnących żab chińscy naukowcy rozpoznali ponad siedemset takich substancji. Szacują, że żabie peptydy antybakteryjne stanowią niemal jedną trzecią wszystkich tych związków, jakie można znaleźć na świecie. Co ciekawe, część z tych peptydów wykazuje działanie podwójne. Przede wszystkim jest bezpośrednio zabójcza dla bakterii, a do tego mobilizuje układ odpornościowy do walki.
PAP - Nauka w Polsce
zan/ ula/ bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.