Jeśli chodzi o zawartość korzystnych dla naszego serca bioaktywnych peptydów, glony mogą rywalizować z produktami mlecznymi - informuje "Journal of Agricultural and Food Chemistry" <br /><br />
Glony także mogą być cennym, alternatywnym źródłem korzystnych dla zdrowia substancji. Od stuleci spożywane są na przykład w Japonii (Nori), na Hawajach (Ulva fasciata - miejscowi mówią na nią "limu palahalaha") czy u europejskich wybrzeży Atlantyku (krasnorosty zwane "dulse").
Przegląd niemal 100 prac naukowych doprowadził do konkluzji, że niektóre obecne w glonach białka działają zupełnie jak bioaktywne peptydy w produktach mlecznych, obniżające ciśnienie tętnicze niemal jak powszechnie stosowane leki z grupy inhibitorów ACE. Glony występują w bardzo wielu gatunkach i są łatwe w uprawie, dlatego też mogłyby być znakomitym źródłem nowych bioaktywnych składników - konkludują autorzy badań.
PAP - Nauka w Polsce
pmw/ tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.