Orzechy włoskie działając na geny mogą hamować rozwój raka piersi

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Spożywanie orzechów włoskich może hamować rozwój raka piersi i zmniejszać żywotność jego komórek – informuje pismo „Nutrition Research”.

Badanie przeprowadził zespół prof. W. Elaine Hardman z Marshall University Joan C. Edwards School of Medicine. Jak wykazali naukowcy, spożywanie 56,7 grama (dwóch uncji) orzechów włoskich dziennie przez dwa tygodnie znacząco zmieniło ekspresję genów w guzach nowotworowych piersi.

Do badania rekrutowane były kobiety z guzami piersi wystarczająco dużymi do wykonywania biopsji. Przydzielono je losowo do grupy spożywającej orzechy lub grupy kontrolnej.

Natychmiast po wykonaniu biopsji kobiety z pierwszej grupy zaczęły spożywać dwie uncje orzechów włoskich dziennie - aż do zabiegu chirurgicznego. Badania histopatologiczne potwierdziły, że u wszystkich kobiet guzki były rakiem piersi. Podczas zabiegu przeprowadzonego około dwóch tygodni po biopsji pobrano z guzów dodatkowe próbki.

U każdej kobiety – zarówno w grupie spożywającej orzechy, jak i kontrolnej, określono zmiany w ekspresji genów w próbce chirurgicznej w porównaniu do wartości wyjściowych, określonych na podstawie biopsji.

Jak wykazały szczegółowe badania, spożycie orzechów włoskich istotnie zmieniło ekspresję 456 zidentyfikowanych genów. Aktywowane zostały szlaki promujące apoptozę i adhezję (pozostawanie na miejscu) komórek, natomiast zahamowane – szlaki promujące proliferację i migrację komórek.

"Wyniki te potwierdzają hipotezę, że u ludzi spożycie orzechów włoskich może hamować wzrost i przeżycie nowotworów piersi" - powiedział Hardman. - "Potrzebne będą dodatkowe badania na większą skalę, aby potwierdzić klinicznie, że spożycie orzechów włoskich rzeczywiście zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi lub jego nawrotu". (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali podziemne skupiska mikroorganizmów

  • Fot. Adobe Stock

    Grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera