<p>Groźną dla zdrowia bakterię, Listeria monocytogenes wykryto w dwóch spośród pięciu marek łososia paczkowanego, zakupionego w warszawskich hipermarketach - informuje 20 grudnia "Świat konsumenta". </p>
CZYM JEST LISTERIA
Listeria monocytogenes zwana jest bakterią lodówkową, ponieważ rozmnaża się w niskich temperaturach. Zjedzenie zbyt dużej dawki tej bakterii może spowodować listeriozę. To poważna infekcja, która objawami przypomina nieco grypę: gorączka, bóle mięśni, niekiedy mdłości, ból głowy i zaburzenia równowagi – to najczęstsze symptomy listeriozy. Choroba ta jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży – może bowiem prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych dziecka, przedwczesnego porodu, a nawet poronienia. Co więcej, dziecko może urodzić się z listeriozą, jeżeli matka podczas ciąży je zakażoną żywność. Do grupy najbardziej narażonych na listeriozę należą również osoby z osłabioną odpornością: ludzie chorzy, starsi i małe dzieci. Listeria może też oddziaływać na centralny system nerwowy i serce.
WYNIKI ANALIZ LABORATORYJNYCH
„Świat Konsumenta” zlecił akredytowanemu laboratorium zbadanie czystości mikrobiologicznej, w tym zawartości bakterii Listeria monocytogenes w pięciu markach paczkowanego wędzonego łososia w plastrach. Wszystkie produkty zostały zakupione losowo w dwóch warszawskich hipermarketach w grudniu. Aż dwa spośród pięciu przebadanych łososi zawierały więcej bakterii Listeria monocytogenes, niż dopuszczalny prawem poziom. Tym samym stanowiły zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Dziki łosoś polski wędzony tradycyjnie zawierał niemal trzydziestokrotnie więcej bakterii niż jest to dopuszczone – oznaczono 2900 komórek w 1 g tego produktu. Łosoś bałtycki wędzony na zimno również był skażony listerią, zawierał powyżej 1500 komórek w 1 g. Takie poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego są realnym zagrożeniem dla zdrowia, ponieważ uznaje się, że już 1000, a nawet 100 żywych komórek może doprowadzić do zachorowania. Dopuszczalna zawartość Listeria monocytogenes w produktach takich jak łosoś wędzony wynosi 100 jtk/1 g.
WYKRYTO WIĘCEJ BAKTERII
W zakupionych łososiach oznaczono także drobnoustroje tlenowe oraz mogące być źródłem zachorowania bakterie beztlenowe przetrwalnikujące. Bakterii beztlenowych nie znaleziono w żadnym z badanych produktów, natomiast pod względem zawartości drobnoustrojów tlenowych, których obecność świadczy o ogólnym stanie higienicznym produktu, najlepszą czystością charakteryzował się Łosoś norweski wędzony. Pozostałe produkty, w tym naturalny łosoś norweski wędzony plastrowany, były znacznie bardziej zanieczyszczone. Zawartość bakterii tlenowych w tych produktach przekraczała wartość 107 (10 mln komórek), podczas gdy w tego typu produktach skażenie nie powinno przekraczać wartości 105 (100 tys.).
PAP - Nauka w Polsce
kol
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.