Mleko zapobiegające zawałom

22 czerwca w Suwałkach ruszy produkcja rynkowa supermleka - wzbogaconego kwasami tłuszczowymi omega-3, mogącego zapobiegać wielu chorobom, m.in. zawałom.

Badania nad tym mlekiem są już zakończone. Pozytywną opinię wydał już Instytut Mleczarstwa.

Obok naukowców z Instytutu Mleczarstwa, nad mlekiem pracowali specjaliści ze spółdzielni mleczarskiej \"Sudowia\" z Augustowa.

\"Korzystamy z wiedzy medycyny i fizjologii żywienia. Środowiska medyczne jednoznacznie pozytywnie określiły rolę kwasów omega-3. Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk, natomiast ze względu na ich znaczenie fizjologiczne wskazane jest, by ludzie spożywali je nie jako lek, lecz jako pożywienie. Te pozytywne dla człowieka skutki zrealizują się przy codziennym spożywaniu\" - mówi zastępca dyrektora ds. naukowych Instytutu Mleczarstwa, prof. Julian Gaweł.

Wprowadzone do mleka UHT wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) z grupy omega-3 uczestniczą w procesie odnowy i rozwoju komórek, wpływają na regulację czynności układu sercowo-naczyniowego, ciśnienia krwi, obniżają poziom cholesterolu, a więc zapobiegają miażdżycy.

Kwasy te zapobiegają również formowaniu się skrzepów i tworzeniu zatorów naczyniowych. Są również głównym składnikiem układu nerwowego, w tym mózgu, wspomagają proces widzenia oraz łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Aby uzyskać spodziewane efekty zdrowotne, wystarczy dziennie wypić szklankę mleka modyfikowanego.

Patent w tej sprawie pochodzi z 2002 roku, jego właścicielem jest Instytut Mleczarstwa, który wspólnie ze spółdzielnią \"Sudowia\" przeprowadził badania przemysłowe. Kwasy omega-3 będą pochodzić z ryb atlantyckich, mleko nie ma jednak rybiego posmaku. W Europie znane są dwa patenty które umożliwiają dodawanie kwasów omega-3 do żywności.

Znaczenie nowego produktu doceniają również władze spółdzielni. \"W poszukiwaniu samego pomysłu pracowaliśmy wiele miesięcy. Dla nas jest to ogromne wyzwanie\" - mówi prezes \"Sudowii\", Bożena Dobrzyń.

* Nauka w Polsce - Hanna Pasek *

Data publikacji: 16 czerwca 2004

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera