Fot. Fotolia

Pikantne potrawy sprzyjają rozwojowi demencji

Spożywanie dużych ilości przyprawy chili koreluje z pogorszeniem funkcji poznawczych, a w szczególności pamięci – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Trafił do szpitala... bo chili było za ostre

    34-letni uczestnik konkursu w jedzeniu ostrego chili trafił do szpitala z silnym bólem głowy, wywołanym skurczem naczyń krwionośnych. O przypadku informuje pismo „BMJ Case Reports”.

  • Na tropie chili w kuchni Majów

    Mieszkańcy Meksyku mogli wykorzystywać chili do produkcji pikantnych napojów już tysiące lat temu - informują naukowcy w PLOS ONE.

Najpopularniejsze

  • 31.03.2025. PAP/Marcin Bielecki

    Archeolodzy o sztylecie znad Bałtyku: pospieszono się z publikacją niepewnych informacji

  • Dr Malinowski: upolitycznienie zabija dyskusje, nawet o popkulturze

  • Na terenie Polski żyje ok. 45 tysięcy par bocianów

  • W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

  • Do 2150 r. Wenecja może okresowo znaleźć się pod wodą; zagrożone też polskie miasta

  • Fot. Adobe Stock

    Leki takie jak Ozempic i Wegovy mogą znacznie zmniejszyć ryzyko demencji

  • Nowy system wczesnego wykrywania autyzmu

  • Badania: ryzyko demencji, udaru mózgu i depresji zależy od 17 czynników, na wszystkie mamy wpływ

  • W. Brytania/ Schwytano myszołowca, który atakował głównie wysokich i łysych w okolicach Luton

  • Azja Centralna/ W internecie trwa spór o pochodzenie etniczne średniowiecznych uczonych

Fot. Adobe Stock

W Puszczy Białowieskiej przybywa bobrów; dziś jest ich około 40 rodzin

Jeszcze w latach 80. ubiegłego wieku w Puszczy Białowieskiej bobrów praktycznie nie było. Od tamtego czasu populacja zaczęła się rozrastać i dziś tworzy ją około 40 rodzin – powiedział PAP ich badacz, dr Tom Diserens z Instytutu Biologii Ssaków PAN w Białowieży.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera