Spożywanie dużych ilości przyprawy chili koreluje z pogorszeniem funkcji poznawczych, a w szczególności pamięci – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.
Zespół naukowców pod kierunkiem dr. Zumin Shi z Uniwersytetu Katarskiego podczas długoletniego badania kilku tysięcy dorosłych Chińczyków ustalił, że konsumpcja ponad 50 gramów ostrych papryczek dziennie – świeżych lub suszonych – sprzyja pogorszeniu funkcji poznawczych.
Badacze wykazali, że miłośnicy chili są dwukrotnie bardziej narażeni na osłabienie pamięci, a dotyczy to szczególnie osób o szczupłej budowie ciała.
„W poprzednich badaniach stwierdzono, że konsumpcja chili korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała i ciśnienia krwi. Aczkolwiek nasze badanie wskazuje na jej negatywny związek z funkcjonowaniem poznawczym u starszych dorosłych” – komentuje dr Zumin.
Wśród badanych osób rzeczywiście wystąpiła korelacja pomiędzy konsumpcją chili a niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Konsumenci ostrych papryczek byli też bardziej aktywni fizycznie, ale posiadali gorsze wykształcenie. Dopiero przyszłe badania wykażą, czy to właśnie braki w edukacji nie stały u podłoża zaobserwowanego związku.
O badaniu można przeczytać pod adresem. (PAP)
ooo/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.